Česko bude znovu lobovat za společný postup EU proti Kanadě

Naše čekání na větší podporu Unie ve vízovém sporu s Kanadou je zatím marné. Asi i dnes se ministři vnitra sedmadvacítky na schůzce v Bruselu omezí jen na slovní vyjádření solidarity. Evropská komise žádné protiopatření vůči Kanadě nenavrhuje. Ministr vnitra Radek John se přesto pokusí získat v této věci od evropských států podporu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Emanuel Macoun

„S opatřeními, která byla přijata, zásadně nesouhlasíme. Není tam princip reciprocity, je to diskriminační vůči České republice a urážlivé vůči Evropské unii. Žádáme solidaritu všech zemí EU, čím dříve, tím lépe,“ uvedl před svým odletem na schůzku evropských ministrů vnitra český ministr Radek John.

Přehrát

00:00 / 00:00

O postoji Česka vůči kanadským vízům mluvil před odletem na schůzku evropských ministrů vnitra Radek John, český ministr vnitra

Zpráva Evropské komise o vízové reciprocitě vidí v česko-kanadských jednáních o cestě směřující ke zrušení víz pokrok. Komise bude proto situaci i na počátku příštího roku bedlivě sledovat, píše se ve zprávě.

V unijní hantýrce to znamená jen přihlížet, a nedělat nic. Ještě minulý rok přitom Komise hrozila, že navrhne členským státům zavést víza pro kanadské diplomaty, pokud se řešení situace alespoň nepřiblíží.

Podle zdrojů seznámených s děním uvnitř kolegia komisařů má ale teď evropská exekutiva strach jít do předem prohrané bitvy. Ví, že návrh odvety vůči Kanadě kvůli malému Česku, které má navíc v Unii nálepku věčného potížisty, by například u Francie nebo Velké Británie neprošel. Kanada si Evropskou unii naklonila tím, že od loňského prosince vydává víza už i v Praze. A slibem změn azylové procedury.

České republice zbývá ještě jedna forma tlaku na Kanadu, chystaná obchodní smlouva Unie s Kanadou, která měla usnadnit vzájemný dovoz a vývoz. Česká velvyslankyně v Bruselu Milena Vicenová před necelým měsícem Českému rozhlasu potvrdila, že by ji Česko mohlo zablokovat.

Už 16 měsíců

„V této chvíli se Romové z Kanady vracejí do Čech, jsou znechuceni tamní byrokracií. Čeští občané jsou zase znechuceni kanadskou politikou. To je třeba řešit,“ uvedl ministr John.

John bude podle svých slov evropské ministry vnitra žádat o podporu: „Není čas pozorovat, ale jednat. Avšak nejen za Českou republiku, ale za celou Evropskou unii.“

Ottawa obnovila vízovou povinnost pro české občany před 16 měsíci. Důvodem byl příliv romských žadatelů o azyl, kteří své žádosti odůvodňovali údajnou diskriminací v Česku. Koncem listopadu přijedou do Česka kanadští experti z ministerstva pro imigraci, aby hodnotili, zda je Česko takzvanou 'bezpečnou zemí'.

Pavel Novák, Martina Mašková, Jan Piroch, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme