Češi se musí připravit, že jim práci vezmou stroje, upozorňuje eurokomisařka

Spousta pracovních míst podle odborníků časem zanikne, protože nám je vezmou roboti a další stroje. Česko se na to musí připravit, vyzývá v rozhovoru pro Radiožurnál a Hospodářské noviny eurokomisařka pro sociální věci a zaměstnanost Marianne Thyssenová. Firmy mají podle ní pravdu, když chtějí, aby stát podpořil studium vybraných oborů, které jsou pro českou ekonomiku perspektivní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurokomisařka pro sociální věci a zaměstnanost Marianne Thyssenová

Eurokomisařka pro sociální věci a zaměstnanost Marianne Thyssenová | Zdroj: ČTK

„Některá pracovní místa do budoucna zmizí, protože tuto práci budou dělat stroje. Proto by se vláda měla snažit, aby byli lidé schopni změnit povolání a dělat jiné věci. Samozřejmě není možné přesně říct, kolik budeme za deset let potřebovat inženýrů. Ale je možné předvídat, jaké dovednosti budou pro lidi do budoucna užitečné," říká Marianne Thyssenová.

Podle eurokomisařky je správné, aby si stát zvolil priority. Nedá se ale odpovědět na otázku, jaké vzdělání a schopnosti budou pro dnešní děti do budoucna nejlepší. V každé zemi to totiž může být jinak.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dá se říct, jaká práce bude do budoucna perspektivní? A má smysl, aby se Česko zaměřilo na podporu některých oborů? I na to se ptal Ondřej Houska eurokomisařky Marianne Thyssenové

„Není možné určit jedinou cestu, která by byla platná pro všechny. Jen těžko můžete říct: chci, aby z mého dítěte byl inženýr. Nejdůležitější je, aby člověk získal nějakou kvalifikaci. Protože když máte kvalifikaci nízkou, máte výrazně menší šanci najít práci podle svého výběru a uživit se," upozorňuje Thyssenová.

Statistiky mluví jasně: bez práce, často pod hranicí chudoby, nejčastěji žijí ti lidé, kteří nemají kvalifikaci. Mít kvalifikaci přitom podle Marianne Thyssenové nutně neznamená vystudovat vysokou školu a umět pět jazyků.

„Chtěla bych, aby mladí nešli na učební obory jen proto, že jim nic jiného nevyšlo. Lidi s technickým vzděláním a z učebních oborů samozřejmě potřebujeme, pokud chceme mít úspěšný průmysl. Ale i tady je hlavní, aby to bylo kvalitní vzdělání. A i na učebním oboru potřebujete měkké znalosti, jako je naučit se komunikovat, být flexibilní, mít schopnost se dál učit. Protože i tyhle obory se budou velmi rychle měnit."

Eurokomisařka Thyssenová se nedávno dostala s Českem a dalšími zeměmi střední a východní Evropy do sporu kvůli pravidlům pro vysílání pracovníků. Ta platí v případě, když třeba česká firma získá zakázku v jiné zemi Unie a na její realizaci si s sebou z Česka přiveze své české zaměstnance.

Podle dnešních pravidel jim musí platit alespoň minimální mzdu platnou v zemi, kam je vysílá. Obvyklý plat v daném oboru v západních zemích je ale většinou výrazně nad úrovní minimální mzdy. Bohatší státy si tak stěžují, že zaměstnanci a firmy z nových zemí Unie jim berou práci i zakázky.

Komise přesvědčuje Česko, aby souhlasilo se zvýšením platů lidí vyslaných do ciziny

Marianne Thyssenová proto navrhuje změny. Zjednodušeně řečeno chce, aby například stavební dělník vyslaný z Česka do Německa nedostával jen minimální mzdu, ale plat obvyklý v Německu v sektoru, kde bude pracovat.

„Abychom mohli volný pohyb pracovních sil zachovat, potřebujeme pro to mít podporu občanů. Vidíme, jak v Evropě vzrůstá podpora extrémních politických stran, které evropskou integraci odmítají. Když to bude pokračovat, tak společný vnitřní trh ztratí legitimitu. Takže jeden z důvodů, proč předkládám změnu pravidel pro vysílání pracovníků, je, aby byl volný pohyb opět akceptován ve všech zemích Unie," argumentuje eurokomisařka.

Podle Thyssenové jinak riskujeme konec společného evropského trhu, který je přitom pro země jako Česko mimořádně důležitý a ekonomicky výhodný - směřuje na něj drtivá většina jejich vývozů. Nehledě na to, že dnešní stav je podle ní nespravedlivý jak z hlediska vyslaných zaměstnanců z chudších zemí, kteří jsou placeni mnohem hůř, tak z hlediska pracovníků v bohatších státech, kteří můžou tímto způsobem přijít o místo.

Česká vláda s tím nesouhlasí a momentálně říká, že navrhované změny by na vnitřním trhu omezily konkurenci. I o tom bude dnes eurokomisařka Marianne Thyssenová jednat v Praze s premiérem Bohuslavem Sobotkou z ČSSD.

ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme