Europoslanci se zabydlují v Bruselu. Ušmudlané a nijak velké, hodnotí kanceláře

Pronajmout si byt, nebo ho koupit? Jezdit do práce autem, nebo létat letadlem? A jak si zařídit kancelář? I takové otázky teď řeší v Bruselu čeští europoslanci - hlavně ti letos nově zvolení. Snaží se také příliš nebloudit v budovách, kde je možné nachodit kilometry mezi stovkami místností. Ze 751 kanceláří Evropského parlamentu jich obsadili čeští europoslanci přesně 21.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Konečná za KSČM ve volební diskuzi s Martinem Veselovským v budově Českého rozhlasu v Ostravě dne 20.5.2010

Kateřina Konečná za KSČM ve volební diskuzi s Martinem Veselovským v budově Českého rozhlasu v Ostravě dne 20.5.2010 | Foto: Khalil Baalbaki

Žádnou velkou změnu nezažil Pavel Telička - europoslanec zvolený za hnutí ANO. Spolupracoval s Evropským parlamentem od 90. let a na Brusel je zvyklý. Poslaneckou kancelář mu ale podle jeho slov předali v hrozném stavu:

„Všechno to bylo ušmudlané. Chtěl jsem dvě tři židle na sezení, ale přišly špinavé a úplně jiné barvy než je stolek. Poslanec rozhodně nepotřebuje žádný luxus, ale v těch skromných podmínkách by to aspoň mělo trochu ladit, takže se o to asi postarám sám.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští europoslanci si zvykají na provoz Evropského parlamentu. Natáčela s nimi reportérka Lenka Jansová

Svoji kancelář ukázala Českému rozhlasu také nejmladší česká europoslankyně Kateřina Konečná z KSČM. Může srovnávat - čeští poslanci mají totiž kanceláře v historických budovách Thunovského paláce z přelomu 17. a 18. století.

„Není to moc velká místnost, jsme v nových prostorách Evropského parlamentu, které byly přistavovány. Staré kanceláře jsou samozřejmě větší a mají tam k dispozici i sociální zázemí, což my nemáme, ale já si nestěžuju,“ říká.

Zařizování bytů i vstupních karet

Někteří čeští europoslanci už mají nebo si zařizují v Bruselu byt, protože nechtějí dojíždět a spát v hotelu. Jako třeba Michaela Šojdrová z KDU-ČSL. Ta dala na doporučení svých přátel, kteří Brusel znají.

Europoslanec bere v přepočtu na 220 tisíc korun hrubého. Společně s penězi na asistenty, odborníky a provoz kanceláře se náklady na jeho činnost vyšplhají skoro k jednomu milionu.

„Pomohli mi v tom, že jsem neměla problém se zařízením kanceláře zde v parlamentu ani se sháněním malého dostupného bytu, který je praktický a je velmi blízko parlamentu,“ uvádí.

V Bruselu odmítá bydlet Petr Mach. Euroskeptická strana Svobodní, kterou tam jako jediný zastupuje, kritizuje mimo jiné i tamní byrokracii. A v kritice je důsledný až do praktických detailů.

„První den jsem si musel vyřídit vstupní kartu. Drobný zádrhel byl, že do parlamentu můžete vstoupit pouze se vstupní kartou, ale dostanete ji jen uvnitř parlamentu,“ popisuje s tím, že tuto malou záhadu se ale nakonec podařilo vyřešit.

Lenka Jansová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme