Europoslanci ve zprávě o čerpání dotací poukazují na střet zájmů ministra Babiše

Český ministr financí Andrej Babiš (ANO) je podle europoslanců ve střetu zájmů. Konstatuje to zpráva o čerpání evropských dotací v Česku, kterou v Bruselu přijali europoslanci z Výboru pro rozpočtovou kontrolu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Ministerstvo financí ČR

Europoslanci Babišovi vyčítají, že jím vlastněné firmy získaly z evropských fondů desítky milionů korun, a zároveň je ministerstvo financí, které Babiš řídí, zodpovědné za kontrolu správnosti čerpání.

Babiš sám střet zájmů dlouhodobě odmítá a hájí ho třeba i europoslankyně za hnutí ANO Martina Dlabajová.

„Přidělování dotací neovlivňuje ministr financí, ministerstvo financí provádí pouze kontrolní činnost, a ta je nezávislá. A spousta kroků, které byly činěny, jsou takové kroky, které opravdu zajišťují nezávislost auditních orgánů i nejvyššího kontrolního orgánu,“ tvrdí Dlabajová.

Dnešní zpráva, kterou europoslanci přijali, nemá pro Česko žádné právní důsledky, podle europoslance za KDU-ČSL Tomáše Zdechovského se však problémy ještě mohou objevit.

„Pokud by Evropská komise viděla, že čerpají firmy, kde je majitel pan Babiš, tak může pozastavit čerpání, nebo může chtít více informací o daných výběrových řízeních nebo o parametrech, proč jsou ty peníze čerpány a jakým způsobem,“ říká Zdechovský.

Ondřej Houska, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme