EK odmítá zpochybňování auditu čerpání eurofondů v českých nemocnicích

Evropská komise se ohradila proti tomu, že se v Česku zpochybňuje audit čerpání evropských peněz v nemocnicích. Komise to uvedla v exkluzivním prohlášení pro Český rozhlas. Potvrdila, že si audit vyžádala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Audiovisual service EU

Evropská komise si audit vyžádala, protože měla pochybnosti o tom, jak se v nemocnicích zadávaly veřejné zakázky a jak se v nich nakládalo s evropskými penězi. Ministerstvo financí skutečně pochybení našlo a na základě kontrol rozdalo mnohamilionové pokuty.

Evropskou komisi nyní znepokojuje, jak se čeští politici kvůli závěrům auditu přou. „Jsme velmi znepokojeni tím, jak se celá věc politizuje, a také veřejným zpochybňováním kvality auditu. Ohrožuje to nezávislost auditního orgánu na ministerstvu financí,“ uvedla v prohlášení mluvčí Evropské komise Shirin Wheelerová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropská komise protestuje proti tomu, že se v Česku zpochybňuje audit čerpání evropských peněz v nemocnicích

O auditech kriticky mluvil třeba premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a do věci se vložil i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Posledně jmenovaný však nesouhlasí s tím, že by zrovna jeho resort spor politizoval.

„Já jsem do toho procesu vstoupil jenom sekundárně. Tam byla kritika ze strany nemocnic a ze strany krajů a my jsme řekli, že ty věci jsou závažné a že je prověříme. To není iniciativa ministerstva zdravotnictví, v žádném případě,“ poznamenal Němeček.

Ten očekává, že situaci vyjasní jeho schůzka s šéfem resortu financí Andrejem Babišem (ANO).

„Pevně věřím, že na našem jednání s panem ministrem financí všechny věci vyjasníme, že všechny věci budou transparentní a kontrolované subjekty budou mít plnou důvěru v to, že vše probíhá tak, jak má,“ uvedl Němeček.

Němeček se prý už s Babišem dohodl, že si předají informace a argumenty o auditech. Spor však chtějí řešit až po komunálních a senátních volbách 10. a 11. října.

Ministerstvo své kontroly hájí s tím, že postupovalo přesně podle instrukcí od Evropské komise. Ředitelé nemocnic nicméně dál závěry auditů zpochybňují.

Podle šéfa ostravské fakultní nemocnice Davida Feltla nebyla kontrola standardní. Odmítá proto platit pokutu. Nemocnice je podle Feltla připravená se kvůli tomu i soudit.

„Nemá to charakter znaleckého posudku, není to podepsané, my vlastně nevíme, kdo je ten expert, z čeho vycházel a navíc tyhle zakázky už byly několikrát auditované a vždycky bez nálezu a my navíc máme znalecké posudky, které dokládají, že jde o cenu obvyklou,“ řekl Feltl.

Lenka Jansová, Ondřej Houska, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme