Evropské zájmy chce ve světě prosazovat i Česko

Členské země Evropské Unie se víceméně shodují na tom, jaké vedení bude mít Evropská služba vnější akce. Půjde o sbor diplomatů EU spadající pod evropskou ministryni zahraničí Catherine Ashtonovou, který má prosazovat evropské zájmy ve světě. Čtyři čelní posty obsadí zřejmě diplomaté z Francie, Německa, Polska a Irska.O obsazení dalších důležitých postů se rozhodne do konce září.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Catherine Ashtonová.

Catherine Ashtonová. | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Podle agentury ČTK, která se odvolává na zdroj z české diplomacie má zájem o jedno z těchto manažerských míst náměstek generálního tajemníka NATO Jiří Šedivý.


„Jiřího Šedivého znám velmi dobře a myslím si, že je to jeden z nejkvalifikovanějších lidí, co jsme mohli do struktur evropské zahraniční služby prosazovat. On má rozhodně šanci jedno z manažerských míst obsadit,“ říká úřadující ředitel EK pro vnější vztahy Karel Kovanda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kovanda.mp3

Do jiných konkursů na 32 postů vedoucích evropských misí ve světě se přihlásilo údajně deset Čechů, z toho tři postoupili do nejužšího kola. Oficiální výsledky ještě nejsou známy.

Dostat se na taková významná místa je poměrně obtížné. Česká diplomacie se podobných konkurzů účastní poprvé.

„Nejzákladnější je, prostudovat si materiály a zadání. Když kandidát projde papírovým sítem, je důležité dobře se chovat a dobře odpovídat v interview. Z nejúspěšnějších kandidátů si pak vybírá sama baronka Ashtonová,“ dodává Kovanda.

Diplomatická služba EU se určitým způsobem bude doplňovat a překrývat s kompetencemi velvyslanectví členských států.

Podle Kovandy budou muset evropská velvyslanectví informovat i o politické situaci a pracovat politicky.

Evropská unie měla dosud po světě přes 130 delegací, které se z 80 procent své práce zaměřovaly na rozvojovou pomoc.

„Snažíme se, abychom slaďovali evropskou zahraniční politiku, což znamená slaďovat politiku 27 zemí i v Bruselu a v tomto bude docházet k řadě diskuzí, často se nebudeme umět shodovat, ale musíme se o to dále a dále pokoušet,“ dodává Kovanda.

Martina Mašková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme