Jourová musí odevzdat odpovědi pro europoslance. Jestli uspěla, se dozví v úterý

Do dnešních 21 hodin má Věra Jourová čas na zodpovězení doplňujících otázek od europoslanců. Desítky dotazů dostala česká kandidátka na eurokomisařku ještě po středečním vystoupení před evropskými výbory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká kandidátka do Evropské komise Věra Jourová hovoří na tiskové konferenci po svém slyšení před výbory Evropského parlamentu.

Česká kandidátka do Evropské komise Věra Jourová hovoří na tiskové konferenci po svém slyšení před výbory Evropského parlamentu. | Foto: Jakub Dospiva | Zdroj: ČTK

Kvůli širokému rozsahu svého portfolia čelila Věra Jourová dotazům europoslanců hned ze čtyř výborů najednou. Při takzvaném grilování je ale na svoji stranu úplně nezískala.

Rozhodnutí, jestli se stane eurokomisařkou, tak závisí právě i na jejích odpovědích na dodatečné dotazy. Těch se sešlo několik desítek.

Jourová na ně musí reagovat do dneška, vypracovat odpovědi jí pomáhá i expertní tým. Jestli uspěla, se zřejmě dozví v úterý.

Doplňující otázky dostali i další kandidáti na členy Evropské komise.

Jourová v pátek skončila na ministerstvu pro místní rozvoj, místopředsedkyní hnutí ANO a poslankyní zatím zůstává. Termín, kdy na posty v ANO a sněmovně rezignuje, chce oznámit až v případě, že bude schválena jako eurokomisařka.

Ministerstvo pro místní rozvoj povede do jmenování nové ministryně náměstkyně Klára Dostálová, kterou Jourová původně navrhovala na svoji nástupkyni. Předseda ANO a vicepremiér Andrej Babiš si ale na toto místo vybral Kláru Šlechtovou, která působí jako ředitelka odboru evropských fondů na úřadu vlády.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme