Žofínské fórum zaostří na čerpání peněz z evropských dotací

Jak docílit toho, aby Česko zlepšilo čerpání dotací z Evropské unie? To bude jeden z hlavních bodů dnešního Žofínského fóra. Účastníci na něm proberou také to, jak se pro období 2014 až 2020 změní pravidla dotační politiky. Z Bruselu může stát v tomto období získat skoro 24 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

13. konference Fora 2000 na téma Demokracie a svoboda v multipolárním světě

13. konference Fora 2000 na téma Demokracie a svoboda v multipolárním světě | Foto: Tomáš Adamec

Setkání se zúčastní i ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová za hnutí ANO. Ta už dřív řekla, že chce pro resort silnější kompetence, aby mohla nedostatkům v čerpání lépe čelit.

„Protože je to tak, že národní orgán pro koordinaci může pozorovat, může dávat názory, ale nemůže diktovat. Já ani diktovat nechci. Ale my jsme tady nastavili jisté metodické prostředí, které vlastně všichni musí plnit.“

„A pokud ho plnit nebudou, tak se chci následně ozvat. Vy to neplníte, vy my tady zaviníte nedočerpání. A tímto způsobem komunikovat s řídícími orgány,“ zdůraznila Šlechtová.

Potřeba přesnějších pravidel

Čerpání evropských peněz by podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka zlepšilo lepší plánování. Přeje si, aby Česko nastavilo své plán dlouhodoběji dopředu.

Podle něj by se dlouhodobější a neměnné nastavení systému odrazilo v účinnějším čerpání dotací. Bělobrádek také zdůrazňuje, že je potřeba také dodržovat už nastavené priority:

„Nebylo tady provázání národních peněz a peněz z evropských fondů. Také byl problém s tím, že národní peníze v podstatě plánujeme rok od roku a není tady dodržování střednědobých výhledů.“

„Sice jsou tady nějaké naplánované peníze na tři roky, ale de facto se to vůbec nerespektuje,“ zalitoval Bělobrádek.

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme