Při předávání Zlatých glóbů uctily americké hvězdy památku obětí z Paříže

Nejúspěšnějším snímkem letošních Zlatých glóbů se stal film Chlapectví, vyhrál hlavní cenu a bodoval i v dalších dvou kategoriích. Ceny udělované Asociací zahraničních novinářů bývají předzvěstí udílení Oscarů. Filmové hvězdy během slavnostního večera také podpořily oběti útoků na francouzský satirický časopis Charlie Hebdo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ocenění Zlatý glóbus za nejlepší dramatický seriál získal The Affair (Románek)

Ocenění Zlatý glóbus za nejlepší dramatický seriál získal The Affair (Románek) | Zdroj: Reuters

Slovně i symbolicky vyjádřili podporu obětem útoků v Paříži herci, filmoví tvůrci i organizátoři letošních Zlatých glóbů.

Prezident hollywoodské Asociace zahraničních novinářů Theo Kingma varoval, že „Hollywood se postaví komukoli, kdo se pokusí potlačit svobodu slova, od Severní Koreje po Paříž“.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hvězdy na Zlatých glóbech podpořily oběti útoků na časopis Charlie Hebdo. Podrobnosti přinesla washingtonská zpravodajka Lenka Kabrhelová

Průvodkyně udílením cen herečky Amy Poehlerová a Tina Feyová několikrát žertovaly o hackerském útoku proti firmě Sony Pictures, ze kterého americká vláda viní Severní Koreu.

Solidaritu časopisu Charlie Hebdo vyjádřili i respektovaní herci, včetně Hellen Mirrenové a George Clooneyho, který měl připnutý odznak „Jsem Charlie“.

Hellen Mirrenová nápisem "Jsem Charlie" odsoudila teroristické útoky v Paříži | Foto: Reuters

Nejúspěšnější bylo Chlapectví

Co se filmů týká, nejúspěšnější bylo Chlapectví. Vyhrálo hlavní cenu, Zlatý glóbus si odnáší také jeho režisér Richard Linklater a za výkon ve vedlejší roli dostala ocenění Patricia Arquetteová.

Snímek zachycuje dětství a dospívání jednoho chlapce v době od jeho 6 do 18 let. Pozoruhodné na něm mimo jiné je, že se točil 12 let stále se stejnými herci. Podle filmového publicisty Pavla Sladkého uspěl u kritiků zaslouženě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Snímky oceněné Zlatými glóby přiblížil filmový publicista Pavel Sladký

„Je velmi dobře vystavěný a dokáže divákům velmi silně zprostředkovat čas,“ podotkl Sladký. „Shodla se na něm britská kritika i americká kritika, shodli se na něm kritici, kteří jsou zaměření spíše na mainstreamové kino, i ti, kteří vyhledávají umělecké filmy,“ dodal.

Nejvíc nominací na Zlaté glóby – bylo jich sedm – měl film Birdman o stárnoucím herci z Broadwaye. Nakonec byl snímek oceněný „jen“ za scénář a cenu dostal také Michael Keaton za výkon v hlavní roli.

Zklamáním pro tvůrce Birdmana může být neproměněná nominace v kategorii nejlepší komedie. Tu nakonec ovládl Grandhotel Budapešť.

V kategorii cizojazyčných filmů si cenu odnáší ruský dramatický snímek Leviafan (Leviathan). Zlatý glóbus za animovaný film získal snímek Jak vycvičit draka 2.

Z televizních kategorií pak lze zmínit třeba ocenění pro seriál The Affair (Románek). Novinka v kategorii dramatických seriálů porazila stálice, jako jsou Panství Downton či Hra o trůny.

Oscar a Zlatý glóbus | Foto: Český rozhlas

Pavel Novák, Lenka Kabrhelová, mkp, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme