Filmové Polsko slaví. Tamní tvůrci získali pět oscarových nominací, nejvíc v historii

Polští filmaři získali letos pět nominací na Oscara. Nejvíc nadějí vzbuzuje film Ida režiséra Pawla Pawlikowského, který slavil úspěchy už na Evropských filmových cenách. Americká filmová akademie ho nominovala hned ve dvou kategoriích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režiséra filmu Ida Pawel Pawlikovski dostal cenu za nejlepší film, režii a scénář

Režiséra filmu Ida Pawel Pawlikovski dostal cenu za nejlepší film, režii a scénář | Zdroj: Reuters

Polská lidová republika, 60. léta minulého století. Mladá jeptiška Ida je sirotek. Na příkaz sestry představené se vypraví za příbuznými, aby se dozvěděla o minulosti své rodiny. Zjistí, že je někým úplně jiným, než předpokládala. A to také rozhodne o její budoucnosti.

Režisér Pawel Pawlikovski natočil film černobíle. Takhle prý vzpomíná na komunistické Polsko svého dětství před 50 lety.

Co to znamená být Polákem? Být katolíkem, křesťanem a židem? To jsou podle jeho slov zásadní otázky, okolo kterých se příběh snímku Ida točí. Takhle to aspoň režisér Pawlikowski vysvětloval návštěvníkům festivalu Britského filmového institutu v Londýně. A to není náhoda, od 80. let totiž žije především v Británii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polští filmoví tvůrci získali pět oscarových nominací. Přiblížil je zpravodaj Vít Pohanka

Právě zmíněná černobílá obrazová podoba Idy pomohla k nominaci na Oscara i dvěma kameramanům, kteří se na ní podíleli - Ryszardu Lenczewskému a Lukaszovi Żalovi. Ale tím žeň nominací pro polské filmaře nekončí. Hned dva polské snímky soupeří v kategorii krátký dokument.

Joanna režisérky Anety Kopaczové zachycuje příběh rodiny, kde maminka malého chlapce onemocní rakovinou. A tématikou nevyléčitelné choroby se zabývá také Naše prokletí, druhý nominovaný dokument Tomasze Śliwińského.

Už potřetí sahá po Oscarovi kostymérka Anna Biedrzycka-Sheppardová, která se podílela například na Spielbergově Schindlerově seznamu a Polanského Pianistovi. Tentokrát je nominovaná za kostýmy filmu Zloba - královna černé magie.

Poláci, zdaleka ne jenom filmoví nadšenci, se prostě letos na obřad udílení Oscarů těší víc než v jiných letech.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme