BBC stáhla z obrazovky kontroverzního moderátora pořadu Top Gear

Na znělku populárního pořadu Top Gear budou tuto neděli čekat diváci kanálu BBC Two marně. Vedení slovutného média totiž stáhlo moderátora show Jeremyho Clarksona z obrazovky. Reagovalo tak na nejnovější incident britské celebrity známé svými výstřelky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proslulý moderátor pořadu Top Gear Jeremy Clarkson dostal od BBC poslední varování po dalším z řady incidentů

Proslulý moderátor pořadu Top Gear Jeremy Clarkson dostal od BBC poslední varování po dalším z řady incidentů | Zdroj: Reuters

V oficiálním komuniké BBC je řeč o šarvátce mezi Clarksonem a producentem pořadu Top Gear. Žádné další detaily BBC nezveřejnila, a ani to nemá v úmyslu.

Incident se prošetřuje a až do jeho skončení se Clarkson na obrazovku rozhodně nevrátí. Podle Radio Times údajně moderátor minulý týden udeřil jednoho z produkčních.

Že se moderátor nebrání fyzickému řešení problémů, pocítila na vlastní kůži i jiná ikona britské mediální scény, Piers Morgan, jehož Clarkson před pár lety udeřil do obličeje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedení BBC stáhlo z obrazovky kontroverzního moderátora pořadu Top Gear Jeremyho Clarksona. Mluvil o tom londýnský zpravodaj Jiří Hošek

Trest BBC se týká jen Jeremyho Clarksona, nikdo jiný z týmu Top Gearu potrestán nebyl. Independent má zato, že trest vynesl sám ředitel televizního vysílání BBC Danny Cohen. Slovutný moderátor odmítl celou záležitost dnes večer komentovat.

V úplně jiném světle teď vypadá zpráva na Twitteru z minulého měsíce, kdy Clarkson lakonicky napsal: „Hledá se nový moderátor Top Gearu…“

'Poslední varování' přišlo loni v květnu

Slavný moderátor dostal loni v květnu od BBC poslední varování; jakákoli další urážlivá poznámka nebo incident by se trestaly vyhazovem. Před rokem Clarkson vzbudil pohoršení, když v jednom z neodvysílaných záběrů Top Gearu v dětském rozpočítávadle Eeeny Meeny Miny Moe… použil rasistický výraz označující osobu tmavé barvy pleti.

I když se u produkce explicitně ujišťoval, že se záběr nebude vysílat, stejně se dostal do maléru. Výčet jeho kontroverzí je tak dlouhý, že musíme vybrat jen některé nejkřiklavější. Štáb Top Gearu například musel loni v podstatě prchnout z Argentiny, protože jedna z poznávacích značek na autech evokovala válku o Falklandy.

Velké emoce vyvolal Clarksonův výrok, že „japonská auta jsou jako lidé s výrůstky na tvářích“. Expremiéra Gordona Browna zase moderátor označil za „jednookého skotského idiota“.

Clarksonova práce na populárním pořadu je jako slalom mezi tisícovkami stížností. Zavtipkoval na adresu řidičů kamionů, že vraždí prostitutky, a žádal, aby stávkující dělníci byli zastřeleni. Dlouho tato hubatost Clarksonovi procházela, ale teď, zdá se, bouchlo vedení BBC do stolu.

Budoucnost pořadu nejistá

Top Gear je přitom jeden z nejcennějších prvků duševního vlastnictví BBC – komerční větvi BBC Worldwide vydělal celosvětově na 150 milionů liber, což je v přepočtu 5,5 miliardy korun. Týdně ho na celém světě vidí 350 milionů lidí.

Je to formát počítající s politicky nekorektním moderováním, který Jeremy Clarkson nejen že moderuje, ale také ho s výkonným producentem Andym Willmanem vymyslel.

Je velkou otázkou, jestli by nejpopulárnější pořad BBC Two pokračoval ve stávající podobě bez Clarksona. I vzhledem k tomu, že už teď tisíce fanoušků kontroverzního moderátora zuří a žádají Clarksonův návrat na obrazovku.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme