Malá, ale nepřehlédnutelná. Před 10 lety zemřela herečka Stella Zázvorková

Vzrůstem malá, ale přesto nepřehlédnutelná. Herečka Stella Zázvorková zemřela před 10 lety. Známe ji třeba z filmů Kolja, Babí léto nebo Zítra to roztočíme, drahoušku. Od konce 50. let byla první českou komičkou. Smysl pro humor i osobitý nadhled uplatnila v desítkách zábavních pořadů v televizi i v rozhlase.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stella Zázvorková

Stella Zázvorková | Foto: Jiří Šamánek

Komický talent měla Stella Zázvorková už od malička a přála si být herečkou. První pokus dostat se na konzervatoř jí ale nevyšel.

„Zkoušku jsem neudělala. Nebyla jsem ještě v tom věku, bylo mi 15 pryč a měla jsem o sobě moc vysoké mínění. Domnívám se, že mě velice správně tenkrát poslali ještě trošku k ledu. To mě bylo moc a moc na prospěch,“ popisovala v minulosti Zázvorková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před 10 lety zemřela Stella Zázvorková. Oblíbenou herečku Stellu Zázvorkovou připomněl Jan Herget

Nakonec se ale prosadila. Díky Divadlu E. F. Buriana se Zázvorková stala oblíbenou a velmi zaměstnávanou herečkou.

Od 50. let ztvárnila 180 filmových a televizních rolí. Měla štěstí na herecké partnery.

Zahrála si s Milošem Kopeckým, Jiřím Sovákem, Vladimírem Menšíkem nebo Janem Werichem. Ten ji svou improvizací při natáčení filmu Uspořená libra vylekal:

„Měla jsem na hlavě klobouk, který se tenkrát nazýval ‚darbinka‘. Protože měl nizounkou střechu a já jsem malinká, tak jsem si ho zevnitř vycpala buničitou vatou. A už to vidím, tu Werichovu ruku, on nic nenechal, všechno použil, jak se mi vznáší k mé hlavě. Říkala jsem si: ‚Je konec. Z toho ta buničitá vata vypadne. Co se stane?‘ A on ten klobouk vzal, podíval se na něj a říkal: ‚To není můj, já neměl nadívaný.‘“

Stella Zázvorková byla také hvězdou rozhlasových kabaretů, estrád a silvestrů. Vyprávěla vtipy nebo hrála ve scénkách.

Esprit a inteligentní humor jí vydržely až do konce života a pracovala téměř do poslední chvíle. S diváky se symbolicky rozloučila ve filmu Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště v roce 2005.

Jan Herget, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme