Organizátoři zlínského filmového festivalu hledají sály, Velké kino město zavřelo

Historicky největší kino v České republice dočasně ukončilo provoz. Kvůli narušené statice zlínský magistrát včera večer uzavřel takzvané Velké kino - budovu ze třicátých let minulého století. Právě tam ale sledují každoročně festivalové filmy tisíce dětí. Organizátoři už hledají náhradní prostory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ze Zlín Film Festu - Plné Velké kino před zahajovací festivalovou projekcí

Ze Zlín Film Festu - Plné Velké kino před zahajovací festivalovou projekcí | Foto: Tomáš Pilát | Zdroj: Český rozhlas

Rozhodnutí přišlo nečekaně. Magistrát si objednal posouzení stavby kvůli plánované opravě. Nikdo ale netušil, že stav budovy je tak kritický.

„Museli jsme se k tomu postavit velmi akutně. Všichni dobře víme, že je to spojeno s filmovým festivalem, kterému to zkomplikuje život. Budeme se snažit filmovému festivalu co nejvíc vyjít vstříc a hledat náhradní řešení," slibuje primátor Miroslav Adámek z hnutí Starostové a nezávislí.

Vedení města zatím neví, jak rozsáhlá bude potřebná rekonstrukce ani jak dlouho bude trvat. Jisté je, že náklady půjdou do desítek milionů korun. Kromě konstrukce střechy jsou narušené i obvodové zdi.

„Jsou značně přetížené nosné ocelové konstrukce. Během let byly neodborně či nesprávně měněny. Velice nekvalitně a neodborně jsou provedeny i spáry a sváry. To vše ti znalci odhalili,“ popisuje mluvčí radnice Zdeněk Dvořák.

Velké kino vždy hostilo hlavní ceremoniály festivalu filmů pro děti a mládež i denní promítání. Organizátoři už hledají řešení. Začali jednat například s majiteli dalších možných prostor.

„Pro festival to není zásadní problém. Je to samozřejmě nepříjemné s ohledem na 80. výročí založení filmových ateliérů. Nabízí se samozřejmě alternativa kongresového centra a budeme jednat i s dalšími majiteli prostor, takže uvidíme,“ říká mluvčí festivalu Kateřina Martykánová.

Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme