Pat a Mat míří do kin, celovečerní film o dvojici 'šikulů' bude mít ve čtvrtek premiéru

Pat a Mat mají svůj první celovečerní film. Osmdesátiminutový snímek o dvou nešikovných kutilech natočil syn původního režiséra televizního seriálu Marek Beneš. Film, který bude mít zítra v kinech premiéru, vznikl v panelákovém bytě ve středočeské Hostivici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pat a Mat se vrací, další nové díly produkuje studio Patmat s.r.o.

Pat a Mat se vrací, další nové díly produkuje studio Patmat s.r.o. | Foto: Filip Jandourek

„Potkal jsem tady třeba sousedku a ona se ptala, co tady vlastně děláme. Když jsem ji ukázal, že Pata a Mata, byla z toho nadšená. Říkala, že její syn má tyto postavičky rád a s dědečkem si o nich často povídají. Prý je to jediné téma, na kterém se shodnou,“ prozrazuje režisér Pata a Mata Marek Beneš při vstupu do 60metrového bytu.

Prostor je zároveň ateliérem. V něm vznikají poslední epizody z téměř devadesátidílného nekonečného seriálu o dvou kutilech. Celovečerní film není výběrem těch nejlepších z nich. Přináší zbrusu nové příběhy.

Na začátku filmu Pat a Mat někde vyhrabou starou promítačku. Na promítání ovšem potřebují bílou plochu. Tak jednu stěnu včetně kusu skříně natřou vápnem. S tímto řešením ale nejsou spokojení a tak začnou na koleně stloukat rám na plátno.

Oblíbenost obou popletů si režisér vysvětluje jejich optimistickým pohledem na každou katastrofu, která se jim přihodí.

„Kutilství jako fenomén je po celém světě a ještě je důležité, že Pat a Mat jsou optimisti. Cokoliv udělají, vždycky mají radost z toho, co se jim povedlo. Přestože se dostanou někam jinam a všechno zničí, tím svým gestem ‘a je to‘ vyjadřují, že jsou prostě se svojí prací spokojeni. Kolikrát jde jen o to, že si užili,“ vysvětluje Marek Beneš.

Dvěma nejslavnějším českým kutilům dal tvář výtvarník Vladimír Jiránek. Poprvé se Pat a Mat objevili na obrazovkách před čtyřiceti lety. Jejich první filmové dobrodružství s vrtačkou a šroubovákem má zítra premiéru v českých kinech.

Postavičky dvou nešikovných kutilů se poprvé objevily na filmovém plátně v roce 1976. Výtvarník a režisér Lubomír Beneš společně s výtvarníkem Vladimírem Jiránkem vytvořili film „Kuťáci“. Od roku 1979 pak v Krátkém filmu Praha natáčeli seriál „…a je to!“. Kuťáci si v něm převlékli trička a dostali rádiovku a kulicha. Po krátké pauze, v roce 1985 pokračovalo natáčení seriálu a kutilové dostali jména Pat a Mat. Seriál je úspěšný po celém světě. Velkou popularitu získal například i v Íránu.

Radek Kříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme