Na Letnou se na několik dní vrátí socha Stalina. Filmaři ji postaví z polystyrenu

Na pražskou Letnou se vrací monumentální socha Stalina. Tentokrát se jedná o maketu z polystyrenu pro film Monstrum, který natáčí Česká televize. Snímek vypráví příběh sochaře Otakara Švece, autora pomníku, který ještě před odhalením sousoší spáchal sebevraždu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stalinův pomník v Praze

Stalinův pomník v Praze | Foto: redakce Post Bellum

„Věčná sláva památce generalissima Josifa Vissarionoviče Stalina,“ provolával prvního máje 1955 při slavnostním odhalení největšího sousoší v Evropě tehdejší místopředseda vlády Václav Kopecký.

Když kult velikého vůdce pominul, v roce 1962 vylétl pomník do povětří. Podle kreativního producenta snímku Jana Lekeše budou filmaři ke Stalinovi milosrdnější.

„Tam bude lešení vysoké zhruba 17 metrů. Na tom lešení bude umístěná busta Stalina a ještě zhruba dvě fugury z jedné strany toho pomníku a nebude se to odstřelovat jako původní socha, normálně se to v klidu uklidí,“ popsal Lekeš.

Jak uvádí web České televize, maketa sousoší, která by se na Letné měla objevit „v příštích dnech“, vznikala několik měsíců v dílnách na Kavčích horách. Část pomníku autoři snímku dotvoří pomocí digitálních triků.

Štáb režiséra Viktora Polesného natáčí Monstrum i na dalších místech v Praze a také v Mladé Boleslavi.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme