Filmové premiéry, stovky projekcí, slavné osobnosti, festival v Karlových Varech začíná

V Karlových Varech dnes začíná 51. ročník Mezinárodního filmového festivalu. Přehlídka potrvá v lázeňském městě až do 9. července a uvede 180 snímků z celého světa. Na festivalu se pravidelně objevují slavní a významní filmoví tvůrci, letos to budou mimo jiné americký herec Willem Dafoe či jeho francouzský kolega Jean Reno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atmosféra MFF Karlovy Vary

Atmosféra MFF Karlovy Vary | Foto: MFF KV

Festival představí každoročně na 200 filmů z celého světa, letos organizátoři počet snímků zmenšili. Ve stovkách projekcí uvedou 180 snímků.

„Chceme, aby diváci, kteří přijedou do Karlových Varů pouze na jeden či dva dny, měli možnost vidět filmy, které opravdu chtějí, a ne jen ty, které na ně zbudou. A čím více opakujeme, tím větší šance na toto je. Ten rozdíl z 200 na 180 řadový divák skutečně nepocítí,“ vysvětluje Karel Och, umělecký ředitel MFF v Karlových Varech.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Karlových Varech začíná další ročník filmového festivalu. Na co se můžou diváci těšit? A jaké novinky je čekají? Hostem ČRo byl umělecký ředitel MFF Karel Och.

Hlavní program festivalu otevře světová premiéra filmu Anthropoid, inspirovaná atentátem českých výsadkářů na říšského protektora Heydricha. Britsko-francouzsko-český koprodukční snímek uvedou například herci Jamie Dornan nebo Aňa Geislerová a režisér Sean Ellis.

Podle mluvčí festivalu Uljany Donátové je film natolik mimořádný, že se jej rozhodli kromě Velkého sálu nově promítat i v několika dalších kinech hotelu Thermal. „Věříme, že se nám podaří, že se i delegace přijde do těchto dvou sálů publiku představit,“ říká.

Rozjezd festivalu bude tradičně spojen také s hudbou a ohňostrojem. Během zahajovacího koncertu před hotelem Thermal zazní nejslavnější filmové melodie v podání Českého národního symfonického orchestru. „Včera probíhala generální zkouška tohoto koncertu, spousta lidí se zastavovala a byl to mimořádný zážitek,“ doplňuje Och.

Ceny si odnesou Willem Dafoe a Jean Reno

Během zahajovacího ceremoniálu získá Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii americký herec Willem Dafoe, 4. července pak převezme Cenu prezidenta festivalu jeho francouzský kolega Jean Reno.

„Tím, že jeho návštěva byla potvrzená na poslední chvíli, sehnali jsme na poslední chvíli ten nejlepší film, který podle nás natočil. A to je snímek Luca Bessona Leon. Tento film shodou okolností zahajoval 30. ročník karlovarského festivalu. Takže se symbolicky na festival vrací,“ uvedl umělecký ředitel Karel Och.

Přiznal také, že má radost z toho, že v hlavní soutěži budou letos dva české snímky – film Jana Hřebejka Učitelka, natočený ve slovensko-české koprodukci, a poslední dílo zesnulého Jana Němce Vlk z Královských Vinohrad.

„Jde o dva typově velice odlišné snímky. Hřebejkova Učitelka je spíše klasické velice dobře vypracované psychologické drama a film Jana Němce je velice neobvyklý mix žánrů, energii, pocitů. Těžko říct, jak zapůsobí na hlavní porotu, ale čekám velice intenzivní debatu,“ přiznal Och.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je největší filmový festival v České republice a nejprestižnější filmový festival ve střední a východní Evropě. Jako jeden z nejstarších je zařazen do kategorie A například spolu s festivaly v Cannes, Berlíně, Benátkách, San Sebastianu či Montrealu.

Mezi filmaři, buyery, distributory, sales agenty a novináři je považován za nejdůležitější událost ve střední a východní Evropě vůbec.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme