Ve Slavonicích vzniká nový film Po strništi bos. Jan Svěrák ho natáčí podle předlohy svého otce

V jihočeských Slavonicích se usadil štáb režiséra Jana Svěráka, natáčí tam nový film Po strništi bos. Odehrává se v době druhé světové války a časově předchází příběhu Obecné školy. Zatímco v předešlých dnech pracoval režisér hlavně s dětmi a zvířaty, v pátek se na plac poprvé postavili profesionální herci - mimo Terezy Voříškové a Ondřeje Vetchého, kteří ve filmu hrají hlavní role, před kamerou stál i herec Jan Tříska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér Jan Svěrák (skloněný vpravo) natáčí ve Slavonicích podle předlohy svého otce Zdeňka Svěráka film Po strništi bos

Režisér Jan Svěrák (skloněný vpravo) natáčí ve Slavonicích podle předlohy svého otce Zdeňka Svěráka film Po strništi bos | Zdroj: ČTK

„Točili jsme už s dospělými herci a je to velká úleva. Protože předtím jsme měli partu čtyř dětí a do toho zvířata a to je masakr,“ přiznává režisér Jan Svěrák.

„Děti jsou kouzelné, když se to daří, ale je to peklo, když to některé z nich kazí. A v sestavě těch čtyř dětí pokaždé některé z nich zapomene říct větu nebo se podívá do kamery, protože ti malí kluci jsou všechno neherci,“ vysvětluje.

Ve filmu má výraznou roli sedmiletý chlapec Alois Grec, který hraje osmiletého Edu. „Teď jsem měl trošku volno, ale jinak vstávám třeba v sedm, to určí oni a pak ještě taký určí, kdy se má jet na plac,“ popisuje Lojza.

Jan Svěrák přiznává, že malého Lojzu obsadil také proto, že je mu velmi podobný. „Líbí se mi, klidně bych ho přijal i do rodiny,“ směje se Svěrák.

„My si ten svět za tou kamerou zabydlujeme jakoby svoji partou, svým genofondem. A potom musí mít něco, aby mu to v tom obličeji pořád žilo. Abych si jako divák myslel, že se v té hlavě něco odehrává. A Lojzovi to v tom obličeji pořád žije,“ dodává režisér.

Obsazení má nový film hvězdné. Ve filmu hraje Ondřej Vetchý, Tereza Voříšková či Oldřich Kaiser. Dědečka osmiletého Edy hraje Jan Tříska.

„Jan Svěrák má tu obrovskou výhodu, že to s dětmi umí. Hlavně si je dokáže dobře vybrat, což je u dětských herců v podstatě to nejdůležitější, aby existovali před tou kamerou. A na to má Honza velký talent už od Obecné školy. On je až obdivuhodně laskavý a trpělivý. No a mně se s Lojzíkem pracuje velmi dobře,“ říká Jan Tříska, podle kterého je Edův dědeček tak trochu podivná postava.

Na scénáři k filmu Po strništi bos pracoval režisér Jan Svěrák se svým otcem Zdeňkem. Ten čerpal ze vzpomínek na své dětství, které prožil na venkově. Zdeněk Svěrák si ve filmu i zahraje, se synem si napsal roli ředitele školy. Snímek by měl mít premiéru příští rok v srpnu.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme