Témata, o kterých se nemluví. Festival v Jihlavě ocenil filmy o autismu, Romech i sexuálních asistentkách

V Jihlavě zaujaly sexuální asistentky pro handicapované, autisti a Romové. Na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů se promítalo pět dní v osmi sálech a návštěvníci mohli zhlédnout přes tři stovky filmů. Odborná porota spolu s diváky poté vybrala vítězné snímky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režiséři snímku FC Roma Rozálie Kohoutová a Tomáš Bojar

Režiséři snímku FC Roma Rozálie Kohoutová a Tomáš Bojar | Foto: Luboš Pavlíček | Zdroj: ČTK

Cenu za nejlepší český dokumentární film získaly hned dva snímky. Normální autistický film režiséra Miroslava Janka, který v minulosti získal Českého lva třeba za dokument Olga nebo Občan Havel.

Dalším oceněným byl film FC Roma Tomáše Bojara a Rozálie Kohoutové.

Dokument podle režisérky nabízí divákovi odlišný pohled na Romy. „Tím, že jsme k tomu přistoupili úplně jinak, možná trochu konfrontačně a s humorem, tak se debaty často točí kolem toho, a to si myslím, že je správně. Mám mezi Romy spoustu známých, kterým vadí tohle jednoduché, byť pozitivní zjednodušování, jak je ta menšina znázorňovaná v dokumentech a hraných filmech,“ vysvětluje Rozálie Kohoutová.

Miluj mě, jestli to dokážeš

Ze společného ocenění s Miroslavem Jankem je nadšená. „Chodila jsem k němu tři roky na dílny, protože jsem jednoduše odmítala chodit k někomu jiného,“ říká Kohoutová.

Divákům se nejvíce líbil český dokument Miluj mě, jestli to dokážeš. „Mě vždycky tyhle věci hrozně vezmou. Jsem dojatá, že to takhle někdo vidí a že to posunuje i k lidem, ke kterým by se to jinak nedostalo,“ popsala zážitek z filmu divačka Ivana Rýglová.

"Když jsem se dívala na osazenstvo Hanáckého divadla, které bylo plné až po strop, tak bych řekla, že hodně lidí. A tohle je možná mohlo trochu víc oslovit," dodala.

Ondřej Bambas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme