Zemřel herec František Peterka, Krakonoš z Krkonošských pohádek

Ve věku 94 let zemřel v libereckém hospicu herec František Peterka. Informaci televize Prima potvrdil ČTK zdroj z hercova okolí. Lidé ho znali zejména z filmových komedií Dáma na kolejích nebo Zítra to roztočíme, drahoušku. Nejznámější rolí je ale Krakonoš z legendárního televizního večerníčku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Peterka

František Peterka | Zdroj: ČTK

Pro postavu Krakonoše byl František Peterka ideálním představitelem díky své mohutné, vytrénované figuře. Ostatně v mládí chtěl být spíš sportovcem. Do prvního angažmá nastoupil proto, že si chtěl vydělat na činku.

„Nikdy jsem nechtěl dělat divadlo. Pokud ke mně přišli redaktoři a chtěli, abych mluvil o tom, jak miluji divadlo, tak jsem říkal ne. Za dva měsíce jsem z divadla v Uherském Hradišti utekl třikrát,“ říkal František Peterka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zemřel herec František Peterka, Krakonoš z Krkonošských pohádek. Jeho život a role připomněl redaktor Jan Herget

Před filmovou kamerou se začal František Peterka objevovat v 50. letech.

Zaujal například dramatickou rolí ve snímku Přežil jsem svou smrt, který se odehrával v koncentračním táboře. V době natáčení ještě stále snil o kariéře vzpěrače.

„V té době jsem zvedal 120 kilo, trénoval jsem a chtěl jet na olympiádu. To bylo pro mě nejdůležitější a všechno jsem házel stranou,“ vzpomínal Peterka.

Do olympijských žebříčků se František Peterka nakonec nezapsal, zato jeho filmografie čítá několik desítek titulů. Například komedie Dáma na kolejích Čtyři vraždy stačí, drahoušku nebo Hodíme se k sobě, miláčku?

František Peterka | Foto: ČTK

František Peterka prožil většinu života v Liberci. Tam se v roce 2001 stal obětí vážné dopravní nehody, po které málem přišel o nohu.

Zemřel poslední z filmových Sedmi statečných. Herci Robertu Vaughnovi bylo 83 let

Číst článek

„Když se mi stala ta havárie, tak jsem se v nemocnici první rok každý den v duchu modlil, aby si mě bůh vzal. Zhroutil se mi svět, protože to vypadalo, že už nikdy nebudu chodit,“ přibližoval Peterka.

Nakonec ale chuť do života znovu našel a s houževnatostí sobě vlastní se po víc než roce opět postavil na vlastní nohy. Devadesátky se František Peterka dožil v obdivuhodné kondici, jistě i díky sportu, kterému zůstal věrný.

Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme