T2 Trainspotting se utápí v nostalgii. Šroubovaný děj ale za kameru a soundtrack neschová

Trvalo dvacet let, než se tvůrci dnes už kultovní generační výpovědi v režii Dannyho Boyla dali znovu dohromady. Renton, Sick Boy, Begbie a Spud se tak vrací do kin možná až příliš pozdě – tentokrát trochu méně na drogách a trochu více v krizi. Na odkaz prvního filmu ale nijak nešlapou, což je ta dobrá zpráva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obrázek z filmu T2 Trainspotting

Obrázek z filmu T2 Trainspotting | Foto: Falcon

Nejdřív přišla příležitost, potom zrada. Když Mark Renton (Ewan McGregor) naposledy opouštěl své heroinové kumpány, bylo to s 16 tisíci liber v tašce a lehce přidrzlým úsměvem na tváři. Část z nich má proto na něj dodnes celkem pochopitelně pifku, Mark se proto neméně pochopitelně poslední léta skrýval v zahraničí. A zatímco ani úmrtí matky ho nepřimělo opustit své amsterdamské útočiště, malá srdeční příhoda na běžeckém pásu ho donutí zamyslet se nad starými hříchy a na vlastní kůži zjistit, o jak velké pifce vlastně byla řeč.

V Edinburghu uvedli pokračování kultovního Trainspottingu. Podle kritiků až příliš spoléhá na odkaz prvního dílu

Číst článek

Spud/Daniel (Ewen Bremner) od Marka jako jediný dostal svůj podíl, život si ale do kupy nedal. Přežívá v prázdném bytě, stále bere drogy a bojuje za to, aby mohl vídat svého syna. „Dals čtyři tisíce závislákovi. Cos myslel, že s těmi penězi udělám?“ vyčte Markovi. Setkání s nerozlučným parťákem Sick Boyem/Simonem (Jonny Lee Miller) se už neobejde bez pořádné rvačky na billiardovém stolu. „Udělal bys to samé. Já jen tu příležitost uviděl jako první,“ prohlásí uprostřed potyčky Mark a jeho vyperoxidovaný přítel musí uznat, že má pravdu.

A protože v Edinburghu se více než jednou do dekády nic neděje, ve stejnou dobu, co si do rodného města přijel Mark napravit karmu, se z věznice pomocí veskrze kaskadérského kousku podaří uniknout cholerickému Begbiemu/Francovi (Robert Carlyle). Tomu roky za mřížemi pomohly dorůst do celistvého obrazu psychopata, a tak si příležitost pomstít se nenechá za žádnou cenu ujít.

Robert Carlyle ve filmu T2 Trainspotting | Foto: Falcon

Poselstvím druhého dílu v jistém smyslu je, že s věkem to nebude nutně lepší. Zatímco jednička mohla se všemi svými syrovými situacemi sloužit jako prodloužený materiál k protidrogové prevenci, T2 Trainspotting bude bližší spíše vyhořelým rockerům. Stejně jako oni totiž vzhlíží k lepším, bouřlivějším časům, kterých se odmítá vzdát. Jak snímek sám shrne, svět se změnil, jen oni ne.

Příležitosti opět nastavit zrcadlo britské společnosti se film chopí jen v krátkém, ale neméně ikonickém monologu. Na to, kolika současných témat by se mohl dotknout, stráví příliš krátce specifikací politického kontextu, a naopak příliš dlouho hraním si se snapchatovými filtry.

Ewan McGregor a Jonny Lee Miller ve filmu T2 Trainspotting | Foto: Falcon

T2 TRAINSPOTTING
drama
Velká Británie, 2017, 117 min
Režie: Danny Boyle
Scénář: John Hodge
Předloha: Irvine Welsh
Hrají: Ewan McGregor, Jonny Lee Miller, Robert Carlyle, Ewen Bremner, Anjela Nedyalkova
Hodnocení: 60 %

Pokračování nemá šanci překonat šok faktor svého předchůdce (scénu s mrtvým kojencem bude kinematografie ještě dlouho překonávat), i tak se má divák na pozoru při všech záběrech na latrínu. Po vizuální a hudební stránce se pak obecně drží odzkoušených technik. Boyle znovu zvládá se stejnou bravurou nastolit diskotékový rytmus i zvláštní pocit závratě a podlomení kolen v drogovém rauši, tentokrát má ale k ruce vedle Iggy Popa a Underworldu i nové zbraně ve formě Wolf Alice nebo Young Fathers.

Nelze popřít, že právě vizuální kreace a blízké propojení akce se soundtrackem jsou největší předností Boylova umění i celého snímku. Ani všechny ty křiklavé barvy nebo lehce otravná fixace na zamrzlé záběry ovšem neschovají fakt, že herci pracují s víceméně mrtvým příběhem, do kterého tvůrci navíc docela zbytečně vtěsnali i nicneříkající střípky osudů postav Kelly Macdonaldové a Shirley Hendersonové.

 

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme