Gleesonův teplákový patriarchát v Proti vlastní krvi zaujme málokoho

Hercům Brendanu Gleesonovi a Michaelu Fassbenderovi nestačila hra na otce se synem jednou, a tak si to ani ne půl roku od Assassin’s Creed zopakovali. Jejich představované rodinné vztahy se ale rozhodně nezlepšily. V novém britském dramatu o rodině kočovných zlodějíčků se výčitky vůči patriarchovi nesou od těch malichernějších (že se nikdy nenaučil číst) až po ty významnějšího charakteru (že ho nutí krást).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z filmu Proti vlastní krvi

Z filmu Proti vlastní krvi | Foto: cinemart

Existují filmy, na kterých není formálně nic špatného. Mají to správné obsazení, zdařilou režii, vhodný soundtrack i přesně zachycenou náladu. Chybí jim ale podstatná ingredience – zajímavá látka. To je právě případ snímku Adama Smithe, který se po festivalové premiéře na Febiofestu pokusí prosadit v distribuci třeba vedle osmého pokračování Rychle a zběsile.

Dávkovaná klaustrofobie. Streamová Pěstírna je poctivý thriller, který zklame až na samém konci

Číst článek

Drama Proti vlastní krvi sleduje tři generace rodu Cutlerů, jak vedou své životy na hraně zákona v karavanovém táboře kdesi uprostřed gloucestershirské krajiny. Profese příležitostných zlodějíčků jim nezabírá příliš času, a tak se celé dny jen tak bezcílně poflakují, honí v autě po poli zajíce, kazí morálku vlastní mládeže nebo rozdávají pěsti lidem, kteří se na ně křivě podívali. A policie mezitím vyčkává, až někde udělají chybu.

Ono ale nakonec postačí, že se nejstaršímu synovi Chadovi (Michael Fassbender) znelíbí životní styl, který jeho otec Colby (Brendan Gleeson) tolik prosazuje. Začnou ho unavovat neustálé útěky a rvačky, Colbyho manipulace i hádky o vzdělávání vlastních dětí. Jenže změnit svůj osud možná nebude tak jednoduché.

Z filmu Proti vlastní krvi | Foto: CinemArt

A Smith s hereckými talenty v hlavních rolích vlastně nešlápnou vedle. Fassbender s Gleesonem nechávají své drsné chlapy sklouznout i do zranitelných pozic, i když většinu času jen plivou nadávky, které přes jejich silný dialekt stejně nejde poznat. Rory Kinnear pak potvrzuje nepsané osobní pravidlo, že pokud zrovna nehraje britské premiéry provozující sex s prasnicí v živém televizním vysílání, tak hraje policisty.

PROTI VLASTNÍ KRVI
akční drama
VB, 2016, 98 min
Režie: Adam Smith
Hrají: Michael Fassbender, Brendan Gleeson, Rory Kinnear, Lyndsey Marshalová
Hodnocení: 45 %

Zatímco Fassbenderova negramotného povaleče začneme za těch svižných 98 minut stopáže už docela poznávat, podstata Gleesonova teplákového krále malé kočovnické osady zůstane až do konce skrytá za fasádou věčně bublajícího vzteku. A tak je to s celým snímkem, který vždy představí určitý konflikt a následně naznačí jeho možné vyvrcholení. Zbytek nás ponechá v touze zjistit více.

Jako exkurz do neznámého prostředí tohle sociální drama splní svou roli – a svými akčními scénami rozhodně pobaví. Ve finále ale nemá potenciál zanechat na divákovi dlouhodobý dojem. Možná jedině ta scéna s úkrytem pod krávou. To si pak ale člověk zase vybaví, že v tom filmu hráli Gleeson s Fassbenderem otce se synem, a skončí dost pravděpodobně u historických parkouristů.

 

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme