20 let od Oscara pro film Kolja. Ocenění, které jménu Svěrák otevřelo dveře do světa

VIDEO V ČLÁNKU. Jen pár českých umělců bylo přímo u vyhlašování prestižních amerických filmových cen – Oscarů. A ještě méně jich vyšlo na podium a nad hlavu zvedlo pozlacenou sošku a poděkovalo. Naposledy to zažil český režisér Jan Svěrák, když přesně před dvaceti lety zaslechl své jméno a název filmu Kolja.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolja

Kolja | Foto: Česká televize

Režisér Jan Svěrák tehdy v děkovací řeči slíbil, že se oscarová soška nebude muset stydět za jeho další filmy a že mu v budoucnu možná na poličce přibude oscarový bratříček. To se zatím bohužel sice nepovedlo, ale ocenění režisérovi i tak otevřelo dveře do světa.

„Do dneška z toho člověk čerpá. Název filmu Kolja znají a to naše jméno Svěrák jim taky něco říká,“ dodává režisér Jan Svěrák.

Po zisku prestižní trofeje ale také režisérovi ležela na hrudi tíha odpovědnosti. Velká očekávání od jeho další práce vedla k jisté nesvobodě.

V současnosti Svěrák pracuje na filmu Po strništi bos. Jde o válečné drama podle předlohy knihy Zdeňka Svěráka. „Je to sestřihané a teď se dokončují zvukové práce. Příští týden budeme nahrávat sbory, takže se ve studiu sejde tak osm lidí a budou dělat hlasy v pozadí, kterým není moc rozumět.“

Projekt zapadá do série, v níž se svým otcem Zdeňkem vypráví o různých fázích života mužského protagonisty na pozadí dějinných událostí 20. století. „Už Obecná škola byla o dětství mého tatínka, Kolja o dospělosti a Vratné lahve o jeho stáří,“ doplnil režisér.

Kolja se stal jediným filmem v historii samostatné České republiky, který si došel pro cenu americké Akademie filmového umění a věd za nejlepší cizojazyčný film. Nominovány byly i filmy Musíme si pomáhat režiséra Jan Hřebejka v roce 2000 a o tři roky později snímek Želary Ondřeje Trojana.

Dříve tuto cenu získaly i československé filmy Obchod na Korze a Ostře sledované vlaky. Sám Svěrák byl na cenu nominován i za svou prvotinu Obecná škola.

Lenka Fojtíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme