Do německých kin se chystá film o tragédii bratrů Messnerových

Německý režisér Joseph Vilsmaier zfilmoval jeden z nejznámějších horolezeckých příběhů - výstup bratrů Messnerových na Nanga Parbat. Jako poradce působil při realizaci projektu sám legendární Reinhold Messner, jehož bratr Günther našel na himalájské osmitisícovce smrt. Snímek se v německých kinech začne promítat v lednu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Himaláje

Himaláje | Foto: Filip Hegner

Reinhold Messner se podílel na výběru lokalit pro natáčení nebo dohlížel na autentičnost výbavy, kterou s bratrem před bezmála čtyřmi desítkami let použili.

Messnerovi bývalí kamarádi kritizují, že Vilsmaierův snímek zachycuje pouze tu verzi tragédie, jak ji líčí slavný horolezec. Jeho podíl na smrti mladšího bratra je totiž jedním z věčných témat horolezeckých diskuzí.

Režisér se hájí tím, že jedině Messner skutečně ví, co se na obávané hoře skutečně stalo. Při fyzicky náročných scénách měli oba hlavní herečtí představitelé dubléry, jako Messnerova druha Hanse-Petera Eisendleho nebo syna slavného horolezce Simona.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme