Fish Tank se bude promítat v rámci Projektu 100

Dozrál nový ročník Projektu 100. Do kin opět přináší snímky, které by si filmový gurmán neměl nechat ujít. Nehrozí žádné krabicové patoky nebo laciné bobule z diskontu určené k rychlé spotřebě. Naopak v nabídce jsou ty nejlepší odrůdy i výběry z filmových hroznů. Často lze očekávat 'těžší' buket, avšak výrazné chuti i jakosti. Čirá filmařina.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fish Tank

Fish Tank | Foto: Asociace českých filmových klubů

Některé snímky časem uzrály, jiné sklízely úspěchy už při svém zrodu. Letošní ročník Projektu 100 je oproti minulým zemitější, syrovější, temnější. Už jsme si zde představili snímek Harold a Maude, tentokrát vybíráme Fish Tank.

Britská režisérka Andrea Arnoldová ve svých snímcích reflektuje životy lidí, kteří na společenském žebříčku nepronikli zrovna k nejvyšším patrům. Objekty zájmu nachází na periferii měst, v betonové spleti sídlišť, v "šedivém" davu.

Ať už je to svobodná matka Zoe z filmu Vosa (2003), oceněném Oscarem za nejlepší krátký film, nebo hrdinka Jackie z Red Road (2006), Arnoldové první celovečerní film, též ověnčený cenami. Trofeje z festivalů sbírá i její poslední film Fish Tank.

Úvodní scéna diváka zavede na britské sociální sídliště, kde z bezútěšné situace vede cesta jen přes krátkodobá zapomnění. Ať už je to víra v lákavé sny, které nabízí televizní obrazovka a její hry na celebrity, nebo alkoholové a sexuální opojení. K tomu prvnímu se vztahuje většina náctiletých slečen ulpívajících na představě kariéry zpěvačky či tanečnice.

Dospělým televize připomíná ztracené vzdušné zámky, a z každodenní šedi vytrhne jen alkohol a sex. Procesem deziluze prošla i matka patnáctileté Mii, která se více než svým dcerám věnuje večírkům a krátkodobým známostem. Disfunkční neúplná rodina a celková frustrace má pro osobnost člověka, který si teprve hledá místo ve světě, devastující účinky. Buď se vzepře nebo si najde "únik".

Mia se vydá oběma směry. Neustálé rozbroje s okolím, s odcizenou matkou i mladší sestrou, kompenzuje chvílemi, kdy se může realizovat zkoušením street dance. Do jejího života však přichází nový otčím, události najednou naberou nový směr, vztah s matkou se ještě více vyhrotí.

Téměř banální příběh vytržený z všednosti je vylíčen navýsost citlivě, s mírou autenticity téměř nevídanou. Vyjadřovací jazyk si přitom vystačí s klasickými filmařskými prostředky. Arnoldová diváky nemanipuluje, pouze pozoruje a vypráví. Své hrdiny nehodnotí, neodsuzuje, nechá je prostě "žít".

O preciznosti scénáře (též Arnoldová) náš přesvědčí plynulá dějová linka, jež závěrem jednoduchými prostředky (už tolikráte osvědčenými) vykouzlí silné drama, jehož atmosféru citlivější jedinec jen stěží rozdýchá.

Čiré autenticitě napomáhá kamera, která je s hlavní postavou na každém kroku a dokáže se dostat až na hranici intimity. Divák je tak svědkem téměř duševního voayerismu. Vše by bylo málo platné, kdyby filmu "nekralovala" Katie Jarvisová v roli patnáctileté Mii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fish Tank: svět bez růžových brýlí, který stojí za to

Její insitní projev, přirozenost a temperament dává postavě hloubku i obsah. Stejně tak uvěřitelné jsou role dalších "neherců", ale i Michaela Fassbendera v roli krátkodobého otčíma, který už přece jen nějaké herecké zkušenosti má (naposled např. Hanebný pancharti).

Fish Tank stojí za zhlédnutí snad už jen pro jednu z nejvýmluvnějších a nejsilnějších scén filmu, kde v závěru zazní sentence "Nenávidím tě." s takovou vřelostí a láskou, kterou bychom z běžné filmové produkce nevydolovali ani sbíječkou. Jako parafráze na tradiční hollywoodskou řeč, může znít odpověď Mii: "Já tebe taky." Jinými slovy: člověk může milovat své blízké, i když "formálně" to tak nemusí vypadat. A platí to i naopak.

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Projekt 100

Fish Tank, Velká Británie, 2009, barevný, 123 minut

Scénář a režie: Andrea Arnoldová, kamera: Robbie Ryan, střih: Nicolas Chaudeurge, hudba: Liz Gallacherová

Hrají: Katie Jarvisová (Mia), Michael Fassbender (Connor), Rebecca Griffithsová (Tyler), Kierston Wareingová (Joanne), Harry Treadaway (Billy)

Mario Jarý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme