Na festival s notnou dávkou otrlosti

Žižkovské kino Aero přivítá už pošesté Festival otrlého diváka. Ten začne 14. února a jako každý rok má připravenou pořádnou dávku filmů pro diváky se silnějším žaludkem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotografie z filmu Vtělení ďábla, uváděného na Festivalu Otrlého diváka.

Fotografie z filmu Vtělení ďábla, uváděného na Festivalu Otrlého diváka. | Foto: Festival Otrlý divák

Dramaturg festivalu David Čeněk prozradil, že nápad na takový festival vznikl v přátelském kruhu s touhou poskytnout divákům tak trochu jiný program, než na který jsou zvyklí z běžných kin a televizí. Zároveň od něj sami autoři očekávají silnou dávku recese a humoru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dramaturg Festivalu Otrlého diváka, David Čeněk, představuje letošní program.

Jde tu především o filmy, které se zabývají určitými extrémními tématy. Těmi můžou být třeba sex, násilí, vztah ke společnosti. David Čeněk ale upozorňuje: " Jde také o snímky, které jsou extrémní formálně, tedy například béčkové filmy nebo klasická pornografická díla. Ty nemají být lacinou senzací. Spíš chceme ukázat, že i tyto filmy ačkoliv jsou na nejnižší úrovni kinematografie, velmi přesně vypovídají o společnosti jisté doby."

Organizátoři zároveň chtějí, aby byl festival zábavný. Snaží se proto objevovat filmy, které jsou u nás neznámé a které už v našich kinech pravděpodobně nikdy neuvidíme. Letošním příkladem může být první pákistánský horor s Drákulou z roku 1967.

Program festivalu vzniká celý rok. Autoři během něj nakoukávají filmy a následně o nich diskutují. Podle slov Davida Čeňka v jejich výběru často vyhrávají "kýče se smyslem".

K programu a specialitám tohoto roku ještě Čeněk dodává: "Letos se nám do programu podařilo získat řadu filmů, které asi fanoušci tohoto typu kinematografie očekávají. Tím mám na mysli pokračování španělského hororu Rec nebo například film Vtělení ďábla, což je poslední film takového podivného brazilského režiséra, který se jmenuje Mojica Marins, sám hraje postavu hrobníka s dlouhými nehty."

K dotvoření té pravé atmosféry je festival doprovázen tématickými doplňky. Na zahájení například vystoupí skupina umělců, kteří si budou propichovat různé části svého těla. Uvaděčky zase budou nosit každý den jinou uniformu - vždy k tématu dne.

Eva Rajlichová, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme