Před čínskou ambasádou se bude promítat zakázaný dokument o Tibetu

Organizace Amnesty International večer promění prostranství před čínskou ambasádou v Praze na kino pod širým nebem. U příležitosti 51. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci pořádá projekci dokumentu vězněného tibetského filmaře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dáša van der Horst

Dáša van der Horst | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Autorem filmu Nechat strach za sebou je tibetský dokumentarista Dhondup Wangchen. V pětadvacetiminutovém snímku se ptá obyčejných Tibeťanů, jak se jim v zemi žije.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Dášou van der Horst v Ranním interview Radiožurnálu

"I když věděli, že mohou být postiženi, tak se kriticky se vyjadřují k tomu, jak jsou porušována jejich základní lidská práva, právo na sebevyjádření, na kulturu, na náboženské vyznání," připomněla ředitelka české pobočky Amnesty International Dáša van der Horst.

Dokument je v Číně zakázaný a Wangchen za něj před dvěma lety dostal šestiletý trest vězení. "My jsme jednak chtěli podpořit jeho propuštění, ale zároveň je to i symbolické, protože když pořádáme akce před čínskou ambasádou, tak nás vždycky natáčejí, a třeba si natočí i něco, co by je mohlo víc zajímat než jenom naše obličeje," vysvětlila van der Horst smysl akce.

Plátno podle ní bude naaranžované tak, aby bylo vidět z oken ambasády. Kromě široké veřejnosti Amnesty International oslovila i české filmaře, aby svého tibetského kolegu podpořili. "Přijdou třeba Olga Sommerová, Tamara Moyzes a další," dodala Dáša van der Horst.

Projekce začíná před čínskou ambasádou v šest hodin. Film se dnes vedle Prahy bude promítat i v dalších městech, například v Brně, Českých Budějovicích, Jihlavě nebo Olomouci.

Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme