Karlovarský festival nabídne 180 celovečerních filmů

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary má před sebou 45. ročník. Ozdobí ho svou přítomností britský herec Jude Law. Organizátoři dnes odtajnili také další hvězdné jméno z filmového světa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hotel Thermal

Hotel Thermal | Foto: Tomáš Adamec

Festival navštíví slavný ruský režisér Nikita Michalkov, který uvede svůj film Unaveni sluncem II. a také převezme velký křišťálový globus za přínos světové kinematografii.

Další významná osobnost ze světa filmu je prý v jednání, prozradil ředitel Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška. On osobně se ale prý do kina během festivalu moc často nedostane.

Přehrát

00:00 / 00:00

Program letošního Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary přiblížila redaktorka Eva Rajlichová

„Jestliže letos probíhá 45. ročník, pro mě je to už příprava 46. ročníku a mám tam dost protokolárních povinností, takže mnohdy nevidím skoro žádný film. Bude-li mi něco doporučeno, ať to už nestihnu fyzicky, tak přece jenom filmy máme na DVD a o prázdninách si je budu moct promítnout,“ poznamenal Bartoška.

Celkově letos karlovarská filmová přehlídka co do počtu filmů trochu zeštíhlila, i tak ale jen celovečerních snímků nabízí v programu 180.

„Snažili jsme se program trochu zeštíhlit, abychom mohli většinu filmů promítat i třikrát, protože vždycky bývá problém pro některé diváky se na filmy dostat,“ vysvětluje umělecká ředitelka Eva Zaoralová.

V porotě zasednou režiséři ověnčení cenami

O vítězích hlavní soutěže bude rozhodovat mezinárodní porota, Českou republiku v ní bude reprezentovat režisér Bohdan Sláma.

„Velmi obdivují Lee Chang-donga, jihokorejského režiséra, který už má na svém kontě řadu cen a teď nedávno dostal cenu za scénář svého filmu Poezie, takže jsem docela pyšná, protože se nám ho podařilo získat. Dále Alexej Popogrebskij, další režisér, který je, ač mladý, rovněž už ověnčený cenami,“ doplnila Zaoralová.

Oblíbené jsou u festivalového publika také černobílé znělky které předcházejí samotným projekcím. Spojuje je to, že v nich účinkují držitelé křišťálových globů za mimořádný umělecký přinos světové kinematografii, mimo jiné Jiří Menzel či Andy García. V té zbrusu nové se zas objeví hvězdný host loňského festivalu herec John Malkovich.

Martin Hromádka, Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme