V Mladé Boleslavi se začal natáčet nový film Lidice

V bývalé mladoboleslavské věznici se začal tento týden natáčet nový český film Lidice. Pomyslné první klapky se zúčastnil i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Symbolicky tak navázal na svého strýce Františka, který byl v roce 1957 hlavním řečníkem na slavnostním znovuodhalení pomníku obětem lidické tragédie v americkém městečku Lidice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obec Lidice

Obec Lidice | Foto: Archiv ČRo

Film režiséra Petra Nikolajeva má připomenout tragický osud této středočeské obce za druhé světové války. Scénář k němu napsal historik Zdeněk Mahler. „Scénář skutečně drží pohromadě, že je velmi silný. Nejen z toho důvodu jsem nabídku přijal, ale i jsem se na ni těšil,“ prozradil režisér Petr Nikolajev.

V kulisách mladoboleslavské věznice se začal odehrávat příběh kriminálníka Šímy v podání Karla Rodena, který si ve věznici odpykává trest za zabití. Producent filmu Adam Dvořák řekl, že postava Šímy je reálná. Popisuje příběh vězně, který jako jediný muž přežil lidickou tragédii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Začátek natáčení filmu Lidice sleduje redaktorka Jana Huzilová.

Přežil jen vězeň

„Karel Roden – Šíma přežije tu tragédii, protože má nemanželský vztah a díky tomu se shodou nešťastných náhod dostane do vězení, kde sedí za zabití, ne za vraždu,“ přiblížil Dvořík.

Kromě Mladé Boleslavi se bude film na Kladensku a v Praze. „Budeme točit v jedné vesnici u Štětí, která je mimořádně podobná Lidicím,“ doplnil režisér Petr Nikolajev.

V roli kasaře se představí Jan Budař. „Plakal jsem, když jsem si scénář četl a myslel jsem na lidi, kteří tam zahynuli. Je to něco, co se nedá moc rozumem chápat, protože to není normální. Ale přesto se to dělo. Přesto byl člověk člověku tohle schopen a je stále schopen udělat,“ řekl známý herec a zpěvák, který je i autorem jedné z písní, která ve filmu zazní.

Film Lidice se podle Petra Nikolaeva bude natáčet 49 dní. Premiéra je naplánována na 9. června příštího roku.

Jana Huzilová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme