Třináct šamanek z celého světa představí v Praze film

Šestý rok už cestuje po světě třináct domorodých žen. Říkají si babičky a pocházejí z různých částí zeměkoule od indiánské Severní Ameriky, Afriky, Tibetu, Nepálu až po amazonský prales. Léčí a modlí se, aby, jak říkají, pomohly změnit svět k lepšímu. A v sobotu bude možné setkat se s nimi v Praze v Betlémské kapli, kde představí nový film nazvaný Pro příštích sedm generací.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

CZN090215

CZN090215 | Foto: Jan Zítka

Třináct žen, o kterých pojednává film Pro příštích sedm generací, jsou babičkami z různých míst, kultur a tradic. Všechny jsou ale autoritami svých komunit, duchovními vůdkyněmi nebo léčitelkami. Když se poprvé v roce 2004 na popud americké terapeutky a učitelky Džoty Prevat setkaly, zjistily, že je na čase udělat něco se současnou moderní civilizaci:

„Je potřeba zatřást světem, musíme se probudit. Svět jistě všechny katastrofy přežije, ale co my? Když něco neuděláme, můžeme být dalším vyhynulým druhem na Zemi. Všechny máme vnoučata a chceme aby, mohla chodit po této planetě a žít kvalitní život, To je to, co nás žene dál, naše děti,“ řekla Joytti, organizátorka Mezinárodní rady třinácti domorodých babiček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Kateřiny Procházkové o šamankách z Mezinárodní rady domorodých babiček

Vzápětí ji však doplnila mayská vědma a léčitelka z Nikaraguy, babička Flordemayo:

Největší problém je prý komunikace

„Největší problém je ve světě komunikace. Jak máme najít cestu k srdcím všech, které navštěvujeme. Spojit všechny, to je náš cíl. A samozřejmě se také rozdělit se o znalosti a zkušenosti."

Stranou nechtěla zůstat ani nejstarší z babiček, Agens. Vůdkyně indiánského kmene Telelmů - Sileců, žijícího na území amerického státu Oregon, chrlila své poselství:

„Nevím, zda si všichni uvědomujete, že jste děti vody, narozeni z vody. Po prvních devět měsíců jste vyrůstali ve vodě v matčině těle, vodu potřebujete k životu, je pro vás klíčovou věcí, chraňte ji proto a opatrujte. Myslím si totiž, že nás ještě v budoucnosti čeká boj o vodu."

Pokud stařenky svou moudrostí někoho neosloví, jistě zaujmou alespoň jejich neskutečné osudy a životní příběhy. Jsou velice charismatické a nenechaly chladným ani samotného tibetského duchovního Dalajlámu, který po setkání s nimi prohlásil, že nebýt mnichem, jistě by byl dědečkem.

B. Procházka, Kateřina Procházková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme