Americký seriál Přátelé slaví dvacetiny. Bavilo mě na tom všechno, říká překladatelka do češtiny

Přesně před dvaceti lety uviděli diváci první díl amerického sitcomu Přátelé. Pár dní na to bylo jasné, že Amerika objevila nový fenomén. Seriál se stal jedním z nejúspěšnějších televizních sitcomů vůbec. Své příznivce si parta mladých lidí Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler a Ross našla o několik let později i v Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Devadesátkový normcore v seriálu Přátelé

Devadesátkový normcore v seriálu Přátelé | Foto: Warner Bross

Jednou z překladatelek seriálu Přátelé do češtiny byla i Milena Havlová. „Bavilo mě na tom úplně všechno, byla to pro mě velká výzva,“ přiznává.

„Hodně obtížné byly různé kulturní reference, kdy se člověk musel pídit po tom, co to znamená. Zpočátku jich tam bylo hodně, postupně se to ale snižovalo. Zřejmě proto, že autoři zjistili, že se to vysílá v mnoha zemích a s ohledem na diváky, aby pochopili ty různé narážky,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americký seriál Přátelé slaví dvacetiny. Jednou z překladatelek do češtiny byla Milena Havlová, která byla hostem Radiožurnálu.

Jednoduché nebylo podle ní překládat třeba některé vtipné poznámky, a tak se musela i radit. „Internet byl u nás tehdy ještě v plenkách, takže jsem byla nucená se radit s rodilými mluvčími a také s rodinou, se slangovými výrazy mi radily dcery, se sportovními manžel,“ popisuje.

Vtipy se testovaly přímo při natáčení na živém publiku. V seriálu podle Mileny Havlové zazněla řada skvělých hlášek. Jednou z neoblíbenějších byla Joeyho hláška "jak to de?". V jedné anketě byla zvolena čtvrtou nejoblíbenější hláškou ve všech seriálech.

Vzhledem k obrovské popularitě seriálu v jednotlivých dílech hostovaly dokonce hvězdy typu Julie Robertsové, Brada Pitta nebo Bruce Willise.

Seriál Přátelé | Foto: Český rozhlas

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme