České filmy v Malajsii. Ženy v hidžábech se smějí stejným narážkám jako naše publikum

S mimořádným úspěchem se setkala přehlídka českých filmů v daleké Malajsii. Českou kinematografii tam v těchto dnech představují v nejmodernějších a největších kinosálech v metropoli Kuala Lumpur a ohlasy jsou velmi kladné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolja

Kolja | Foto: Česká televize

Oscarový Kolja, Tmavomodrý svět nebo třeba méně známý snímek Hlas pro římského krále. I na takové filmy teď chodí lidé ve třech největších kinosálech v Kuala Lumpur. Diváky jsou v naprosté většině muslimové a k tomu je třeba přihlížet při výběru filmů.

„Jsou určitá omezení, ať už explicitních jazykových či vizuálních scén. To samozřejmě určuje parametry pro výběr filmu. Museli jsme vybrat taková témata, která by ukázala náš způsob uvažování, naši historii, naši kulturu,“ přiznává český velvyslanec v Malajsii Rudolf Hykl.

Koho by sledoval Lenin na twitteru? Neobvyklý projekt ruské televize simuluje rok 1917

Číst článek

Když se ale člověk během filmu rozhlédne po kinosálu, tak je vidět, že obavy byly zbytečné. Ženy v hidžábech i muži v songkoku se při košilatých vtipech nebo dvojsmyslných narážkách smějí stejně jako české publikum. Navíc téma druhé světové války je tu stále citlivé, protože při japonské okupaci zemřelo přes půl milionu Malajsijců.

„Oni to vlastně nebyli typičtí kladní hrdinové. Měli stejné chyby jako my všichni, tím je ten příběh opravdovější,“ zamýšlí se hned po skončení filmu Tmavomodrý svět jeden z diváků.

„Ne, ne s tím nemám problém, ten humor je mi blízký. Rozumím mu,“ přidává se se smíchem divačka a říká, že kombinace historických faktů a humoru funguje i tady kousek nad rovníkem.

O tom, že česká kinematografie tu byla dobrým reprezentantem, možná svědčí slova i jednoho z členů malajsijské vlády. Ten krátce před začátkem filmu doslova řekl, že je mu jasné, že to pro něj bude tak hluboký zážitek, že bude mít celou noc o čem přemýšlet a moc toho nenaspí.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme