České klenoty v Británii. Snímek Já, Olga Hepnarová se představil v Londýně

Britskou premiéru si v pátek večer odbyl v Londýně snímek Já, Olga Hepnarová. Ten se publiku představil v rámci festivalu české kultury Made in Prague. Film se už prodal do řady zemí světa a výčet přitom nemusí být konečný. Příští pátek přichází i do britských kin a bude k dispozici také na globálním filmovém webu MUBI.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z filmu Já, Olga Hepnarová

Z filmu Já, Olga Hepnarová | Foto: Bontonfilm

Snímku Já, Olga Hepnarová bezesporu otevřelo dveře do světa letošní Berlinale, kde film otevíral druhou nejprestižnější sekci s názvem Panorama.

Přehrát

00:00 / 00:00

Představitelka hlavní role si myslí, že Já, Olga Hepnarová má globální apel a že nejde vůbec o politický snímek

Distribuce ve Spojeném království se ujala společnost MUBI, která se specializuje na vlastní zpoplatněnou videoplatformu. Tam nabízí časem prověřené a divácky náročnější snímky. Filmový příběh o československé hromadné vražedkyni půjde i do některých britských kin.

„Chceme divákům v kinech na velkém plátnu ukazovat i ty filmy, které by se jinak promítaly jen v uzavřeném okruhu festivalů. Naše digitální platforma nám navíc umožňuje dostat se i k lidem mimo velká města. Jsme pyšní, že film o Olze Hepnarové tady v Británii uvádíme. Myslíme si, že by lidé tenhle typ snímků měli vidět,“ popisuje brand ředitelka britského MUBI Amy Basilová.

Ta si myslí, že česká kinematografie zůstává dodnes pojmem. I prakticky neznámý příběh z období komunistické totality má šanci britské publikum oslovit.

„Tady vidíme důležitou roli MUBI, aby jako jistý kurátor vstoupil do hry a udělal výběr ze všech národních kinematografií. Je na nás, abychom lidem řekli, že tu byla nějaká československá filmová vlna v 60. a 70. letech, a že teď v české kinematografii zaznívá tenhle nový tón. Lidé potřebují někoho, kdo je vezme za ruky a provede je labyrintem nabídky. To je naše poslání, abychom odfiltrovali to nepodstatné a vybrali skutečné klenoty,“ dodává Basilová.

Abychom mohli zase mluvit o české filmové škole, jako třeba právě v 60. a 70. letech, to podle režiséra snímku Tomáše Weinreba vyžaduje delší sérii opravdu kvalitních snímků.

Česká škola má jméno

Taky představitelka hlavní role Olgy Hepnarové, Polka Michalina Olszaňská si myslí, že česká filmová identita pořád existuje a má šanci v cizině zabodovat.

„Vždyť třeba pražská FAMU se pořád považuje za jednu z nejlepších škol pro režiséry. A na tom se hned tak něco nezmění. Je pravda, že lidi teď víc zajímají filmy z exotických zemí. Ale my ve Střední Evropě máme pořád skvělou tradici vlastní kinematografie,“ říká Olszaňská.

Polská herečka si myslí, že Já, Olga Hepnarová má globální apel a že nejde vůbec o politický snímek. Nebude tak podle ní vadit, když britský divák bude mít historické mezery ohledně toho, co se dělo v Československu na počátku 70. let.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme