Českou kinematografii zastupuje v Cannes jen studentský film Retriever

Na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes má Česko jediného zástupce. V sekci Cinéfondation soutěží snímek Retriever, který natočili studenti FAMU Tomáš Klein a Tomáš Merta na motivy povídky Ondřeje Štindla. Námět prý tvůrci našli víceméně náhodně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herci Michael Caine a Rachel Weiszová s režisérem Paolem Sorrentinem na filmovém festivalu v Cannes

Herci Michael Caine a Rachel Weiszová s režisérem Paolem Sorrentinem na filmovém festivalu v Cannes | Zdroj: Reuters

„Ve vánoční příloze Respektu jako povídku. Líbilo se nám to – mně i z osobního hlediska, protože tam byla velmi výrazná postava toho psa, ale i otce, toho muže. Něco podobného jsem zažil ve své rodině, když moje máma opustila tátu a nevlastního tátu, a pes tam v rodině figuroval dál,“ vysvětlil Klein.

Do Cannes přijela i Soňa Jelínková, která film střihala. „Kluci donesli úplně nádherný materiál, který se dal postříhat mnoha způsoby. Pro mě přímo je Retriever takové zasvěcení do dospělosti,“ upozornila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění na filmovém festivalu v Cannes sleduje zpravodaj ČRo Jan Šmíd

Účast v sekci Cinéfondation může být pro celý tým dobrým odrazovým můstkem. Dojmy ze samotného festivalu jsou prý ale rozporuplné.

„Pro mě je to spíš stresující, protože se tady cítím úplně hrozně, protože ta jakoby opulentnost se mi moc nelíbí. Ale na druhou stranu jsem rád, že jsem to mohl zažít, že o tom každému mohu vykládat,“ dodal představitel hlavní role Ondřej Malý.

Na červený festivalový koberec se dostal i český herec Jiří Mádl. Natáčel totiž scénu z filmu Jana Němce Vlk z Královských Vinohrad. Režisér s nadsázkou prohlásil, že úspěchu filmu příliš nevěří:

„Bude to takový hold českému filmu, takže si nemyslím, že by to někoho ve světě zaujalo. Děláme to jednak, protože nás to baví, a jednak pro historii – za 50 let si toho lidé teprve všimnou.“

V Cannes se už promítala většina soutěžních snímků a podle odborníků lze letošní ročník považovat spíše za slabší. Poslední projekcí byl film Paola Sorrentina Mládí.

Příběh dvou stárnoucích mužů, kteří uvažují o návratu ke svému původnímu řemeslu, získal velmi dobré recenze. V první části film vyvolával salvy smíchu, druhá část diváky dojímala.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme