Český film Furiant soutěží na prestižním filmovém festivalu Sundance

V americkém Utahu začal slavný festival nezávislých filmů Sundance. V soutěžní sekci má své želízko v ohni také Česká republika, konkrétně krátký snímek Furiant režiséra Ondřeje Hudečka. Zaměřuje se na klíčový moment v životě slavného českého dramatika 19. století Ladislava Stroupežnického.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z filmu Furiant

Z filmu Furiant | Foto: Oficiální webové stránky filmu Furiant

Zobrazuje jeho romantický vztah s Janem Alšem, který mu navždy změnil život.

„Právě ten fakt, že Stroupežnický není známý jinak než z čítanek, byl jeden z důvodů, proč jsem ho chtěl ukázat v jiném světle. Příběh o jeho mládí a dospívání mě natolik fascinoval, že jsem jej chtěl vidět na plátně,“ přiblížil Hudeček.

Krátký film Furiant už slavil úspěch na mnoha mezinárodních festivalech – v Torontu, New Yorku nebo Cardiffu. Na festivalu Sundance bude mít premiéru zítra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český film Furiant soutěží na prestižním filmovém festivalu Sundance

Na letošní ročník se přihlásilo téměř 9000 filmů. Snímek režiséra Ondřeje Hudečka vybrala porota jako jeden ze 13 nejlepších hraných zahraničních titulů.

Jako vůbec první český film se prestižního festivalu Sundance zúčastnil v roce 2012 snímek Čtyři slunce režiséra Bohdana Slámy.

„To byl opravdu můj sen. Před třemi roky jsem na Sundance na festivalu byl, hrozně se mi tam líbila ta atmosféra. Takže když nás na ten festival vybrali, měl jsem opravdu radost,“ prohlásil tehdy.

Sundance založil před 35 lety americký herec, režisér a producent Robert Redford. Jeho festival má světové prvenství v uvádění debutů talentovaných tvůrců. „Hlavním cílem vzniku tohoto festivalu bylo, aby nové hlasy ze světa filmu mohly promluvit,“ vysvětlil.

Marina Feltlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme