Čtyři vyprávění moudrého stromu. Volání netvora je poctou dětské mysli a poučením pro dospělé

Jak začíná tento příběh? S chlapcem, který chce být za každou cenu potrestán, matkou, které nezbývá příliš času, a netvorem, který přichází na pomoc. A ve výsledku je z toho poctivé drama, které upřímně hovoří o dospívání, lidské povaze i umírání. Kdo by to jen od filmu s mluvícím stromem čekal…

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z filmu Volání netvora: Příběh života

Z filmu Volání netvora: Příběh života | Foto: Freeman Ent.

Netvor přichází vždy sedm minut po dvanácté, ať už se dvanáctiletý Connor (Lewis MacDougall) nachází kdekoli. Bere na sebe podobu obrovské postavy se žhnoucíma očima, i když je to ve skutečnosti mohutný tis rostoucí na kopci za Connorovým domem.

Úkrytem v zoo projdou čeští herci i pražské exteriéry, svou průměrnost ale neschová

Číst článek

Connor se ho nebojí, protože ve svých snech čelí mnohem děsivějším představám. Netvor ho ale nepřišel strašit. Chce Connorovi vyprávět celkem tři příběhy a nakonec slyšet jeden od něj samotného. Nemá to však být kdejaký příběh, nýbrž Connorova nejniternější pravda, které se tolik bojí.

A tak stromový netvor vypráví (hlasem Liama Neesona) o bájných králích a nepoctivých apatykářích – a ačkoli se to nemusí na první pohled zdát, zavdává Connorovi příležitost vyrovnat se s vlastní realitou. Přijmout konečně babičku (Sigourney Weaverová), která pro něj nemá žádné pochopení, postavit se spolužákům, kteří na něj po škole dorážejí, nebo odpustit nepřítomnému otci (Toby Kebbell), který má novou rodinu v Americe. Především ho ale donutí postavit se strachu, který ho naplní vždy, když jeho matce (Felicity Jonesová) nezabere další dávka chemoterapie.

Z filmu Volání netvora: Příběh života | Foto: Freeman Ent.

Není to tak dávno, co si obrovitého kamaráda našlo jiné dítě ve Spielbergově snímku Obr Dobr. Zatímco dobrodružné fantasy o osiřelé dívence připomínalo v mnohých ohledech přílišně infantilní pokus o zábavu pro celou rodinu, Volání netvora dokáže oslovit všechny věkové kategorie, snad jen kromě té nejmladší, které ještě nebude dávat smysl.

VOLÁNÍ NETVORA: PŘÍBĚH ŽIVOTA
fantasy drama
USA/VB, 2016, 108 min
Režie: Juan Antonio Bayona
Scénář: Patrick Ness
Hrají: Lewis MacDougall, Liam Neeson, Felicity Jonesová, Sigourney Weaverová, Toby Kebbell
Hodnocení: 70 %

Bayonovo drama, adaptované Patrickem Nessem podle vlastního románu, totiž na popředí jedné obyčejné rodinné tragédie ukazuje podstatu dětské mysli – její nekončící fantazii, vzdor vůči dospělým i planoucí chtíč být jimi brán za sobě rovného. Komunikuje přitom dvě velké životní pravdy: lidé nejsou hodní nebo zlí, ale spíš někde mezi tím, a ať už je strach ze ztráty blízké osoby jakkoli paralyzující, zažívají ho všichni.

Po vizuální stránce si snímek udržuje ponurost. Vždy stojí jen krok od gotického hororu a pohádkového vyprávění z vodovkových barev, které působí ve stejnou chvíli kouzelně i děsivě. Není ovšem pochyb, že jeho největším klenotem je představitel hlavní role Lewis MacDougall, který svým vyjádřením vnitřního sváru mezi vztekem a bolestí dokáže ve sdílených scén přehrát i herecké špičky Sigourney Weaverovou nebo Felicity Jonesovou. Je pak smutným dodatkem, že MacDougall byl odhodlaný dát Connorově prožitku skutečnou hloubku už proto, že sám před lety přišel o matku.

Už brzy se můžete těšit také na rozhovor s autorem scénáře a knižní předlohy Patrickem Nessem.

 

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme