Do kin jde adaptace knihy Michala Viewegha Andělé všedního dne. Režírovala ho Alice Nellis

Každý den může být poslední. O tom, jak s tím naložíme my a jak karty zamíchají naší strážní andělé, je nový film Alice Nellis, který právě vstupuje do kin. Jmenuje se Andělé všedního dne, stejně jako jeho předloha, novela Michala Viewegha. Pro Viewegha šlo o knihu do značné míry autobiografickou. Podílel se i na filmovém scénáři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alice Nellis: Andělé všedního dne

Alice Nellis: Andělé všedního dne | Foto: cinemart

Knihy Michala Viewegha bývají často filmovány. Začalo to Báječnými léty pod psa režiséra Petra Nikolaeva. Řadu dočasně uzavírá adaptace knihy Andělé všedního dne režisérky Alice Nellis.

Viewegh na možné filmové verze svých děl při psaní nemyslí: „Nikdy jsem to neudělal. Vždy to vznikne až ex post. Napsat román je dost velký úkol, a kdybych si ho ještě ztížil tím, že si řeknu, že napíšu román, který se bude dobře filmovat, tak to už bych asi nezvládl.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Spisovatel Michal Viewegh mluvil o novém filmu Alice Nellis Andělé všedního dne natočeného podle jeho stejnojmenné novely

„Román jsem psal těsně po otcově smrti. Některé motivy umírajícího manžela Ester jsou trochu autobiografické. Dokonce ta diagnóza je stejná. Teď jsem si navíc sám prošel nějakými zdravotními problémy, takže se na to dívám ještě jinak, než když jsem to psal,“ říká Michal Viewegh.

Vedle tématu smrti je ve filmu i knize důležitý také motiv vztahu rodičů a dětí. Podle režisérky Alice Nellis má tento vztah dvě strany:

„Když jsou děti malé, odpovědnost za udržování tohoto vztahu v dobrém stavu je na rodičích. V určitém věku se to ale vyrovná a posléze i překlopí. Když má člověk v životě opravdu štěstí, tak se mu podaří poznat a pochopit vlastní rodiče. Je to jeden z nutných kroků k vlastnímu rodičovství, k budování nějakého normálního života. Rozhodně to ale není jednoduché.“

Film nekopíruje slepě knihu

Film se od knihy v lecčems liší. „Největší rozdíl je v závěru, kde se všechno schází v jeden moment. Tam došlo k určitému posunu, protože stejně jako andělské dívce mi bylo trochu líto, aby to, čeho andělé dosáhli v rámci mise proti učiteli autoškoly, bylo jen splněním erotického snu. Tak tam došlo k drobné revoluci, za kterou se Michal myslím nezlobí. Andělská dívka se učitele rozhodla inspirovat ještě k něčemu jinému,“ vysvětluje režisérka.

„Všechny změny byly legitimní. Film nikdy nemůže být věrnou kopií knížky. Dokonce ani tenké knížky, jako je novela Andělé všedního dne. Vždy jde o redukci. Některé knihy nejde mechanicky převést na filmové plátno. Režisérka si to musí upravit. A často je to záležitostí jejího světonázoru, vkusu. Respektuji tedy ty drobné úpravy, které Alice dělá,“ uznává Viewegh.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do kin přichází film Alice Nellis Andělé všedního dne. S jeho autory natáčel Tomáš Pilát

Jednu z důležitých rolí čerstvé vdovy ve filmu hraje Klára Melíšková. Ta se postupně sbližuje se svým učitelem v autoškole a těsně před jeho smrtí mu splní tajné přání. Sama herečka ale věří i ve skutečnou existenci andělů kolem nás:

„Myslím si, že existují nějací andělé nebo pozitivní energie, která je nám k dispozici. My ji jen neumíme využívat, protože sami sebe nepoužíváme tak, jak je nám dáno. Degenerujeme. Zároveň je ale spousta lidí, kteří to nějak chápou, kteří umějí komunikovat s entitami, které se pohybují v jiných dimenzích. Určitou naději v tom tedy vidím.“

Ve filmu se vedle Kláry Melíškové objevují Marián Labuda, Zuzana Kronerová, Zuzana Bydžovská, Bolek Polívka, Vladimír Javorský nebo Vojtěch Dyk. Pro producenta Rudolfa Biermana šlo už o třetí spolupráci s režisérkou Alicí Nellis.

Andělé všedního dne jsou už devátým filmem natočeným podle některé z knih Michala Viewegha. Do biografů už se ale pomalu chystá další adaptace Vieweghovy knihy. Režisér Petr Nikolaev před několika dny dotočil Vybíjenou. Snímek by se měl do kin dostat na jaře příštího roku.

ČRo, Tomáš Pilát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme