Do kin jde film Teorie tygra s Jiřím Bartoškou. Utíká v něm od manželky

Nový film Radka Bajgara Teorie tygra je filmem o útěcích, touze po svobodě a také o rozdílech mezi muži a ženami. Režisér přitom nechtěl stranit ani jedněm, ani druhým. V hlavní roli se objevuje Jiří Bartoška. I proto se na snímek čekalo s napětím. Bartoška byl v době natáčení po nemoci a po celou dobu trvání filmu „nesleze z plátna“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlovy Vary International Film Festival 2015, Jiří Bartoška

Karlovy Vary International Film Festival 2015, Jiří Bartoška | Foto: Filip Jandourek

Stárnoucímu veterinářovi Janovi jednoho dne dojde trpělivost. Přestane ho bavit manipulace od manželky a rozhodne se k útěku. Nechá se zavřít do psychiatrické léčebny, ale utíká i odtud.

Natáčelo se ve velkých vedrech, některé scény byly navíc hodně náročné. Jiří Bartoška byl čerstvě po nemoci, ale vypořádal se i s jízdou na kole. Jak říká, sedl si na něj po téměř 20 letech.

„Myslím, že naposledy jsem jel ve filmu Stůj, nebo se netrefím, kde jsem hrál nějakého nacistu. Zjistil jsem, že kola mají převody, takže se na tom dá jezdit, aniž by se člověk musel zbytečně namáhat. Bylo to dobré. Jezdím do kopce i z kopce,“ vypráví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do českých kin vstupuje film Teorie tygra. Jiří Bartoška v něm utíká od manželky. Více Tomáš Pilát

Vedle kola byl důležitým filmovým partnerem Jiřího Bartošky také pes. Provází ho prakticky po celou dobu jeho útěku. Práce s ním měla jen jeden drobný zádrhel.

„Pes měl něco dělat na nádraží, nebyl ochotný a pak jsme zjistili, že ho pálí zadek, protože si má sednout na rozžhavený beton. Takže vždycky, když se rozjela kamera, zvedl se a šel pryč. To byla jediná věc, kdy pan Bartoška fláknul batohem, protože i jemu bylo vedro, všem bylo vedro a psa pálil zadek,“ vzpomíná režisér Radek Bajgar.

Natáčelo se v Praze a v přírodě kolem řeky Vltavy. Vedle Jiřího Bartošky se ve filmu Teorie tygra objevují například Eliška Balzerová, Jakub Kohák, Iva Janžurová nebo Pavla Beretová. Snímek jde dnes do českých kin.

Tomáš Pilát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme