Do kin jde Zkáza krásou. Dokument o Lídě Baarové natočila Helena Třeštíková

Do českých kin dnes vstupuje dokumentární film Zkáza krásou. Líčí milostné vztahy i dramatické pracovní osudy prvorepublikové herecké hvězdy Lídy Baarové. Snímek natočili Helena Třeštíková a Jakub Hejna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lída Baarová, 1937

Lída Baarová, 1937 | Foto: Licence Public Domain, volné dílo, UFA Universum Film AG, Potsdam

Lída Baarová byla podle mnohých herečka, pro kterou byla její krása největším darem i prokletím zároveň. Dokázala si podmanit i nejobávanější muže své doby.

„V tom momentě řekl Goebbels: sie sind nicht verheiratet? (vy nejste vdaná?) On se do mě šíleně zamiloval,“ vzpomínala v devadesátých letech minulého století Lída Baarová na svůj vztah s nacistickým ministrem propagandy Josephem Goebbelsem, který se jí stal osudným.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vzlety a pády prvorepublikové hvězdy Lídy Baarové ukazuje dokument Zkáza krásou. Natočili ho Helena Třeštíková a Jakub Hejna a ode dneška je k vidění v kinech

Kvůli němu byla v Československu obviněna z kolaborace s Němci a vězněna. Po únoru 1948 emigrovala.

Do konce života Baarová tvrdila, že nevěděla o zvěrstvech, která Goebbels vymýšlel a páchal. Režisérka Helena Třeštíková ale její slova trochu zpochybňuje.

„Asi zaznamenala, že je to důležitý a mocný muž, který se nějak snaží hýbat Německem. Tak nevím, do jaké míry to je dneska taková stylizace, že se o politiku nezajímala, a do jaké míry to je pravda.“

Lída Baarová a Joseph Goebbels | Foto: archiv Rozkvetlé konvalinky

Helena Třeštíková ve filmu využívá autentického vyprávění Lídy Baarové z roku 1995 i archivních materiálů. Pomocí nich ukazuje, jak stejní lidé skandovali během okupace podporu Hitlerovi a po válce zase Gottwaldovi.

Režisérka využívá i záběrů, které s Adolfem Hitlerem natočila jeho přítelkyně Eva Braunová.

„Tyto archivy Evy Braunové jsou velmi drahé. Ale jsou to jediné záběry Hitlera v soukromí. Když jsme ho potřebovali mimo jeho oficiální přehlídky a parády a marše, tak se zjistilo, že vlastně téměř nic jiného neexistuje než tyto archivy Evy Braunové,“ vysvětluje Třeštíková.

„Je to velmi zajímavé, jak ona točila na barevnou šestnáctku v té době různá setkání a takovou jako veselou společnost,“ dodává režisérka.

Dokument Zkáza krásou mapuje celý dramatický život Lídy Baarové a připomíná i snímky, které jako herečka natočila v zahraničí. Lída Baarová zemřela v roce 2000 ve věku 86 let v rakouském Salcburku.

Film Heleny Třeštíkové Zkáza Krásou je ode dneška k vidění v kinech. Hraný snímek Filipa Renče o Lídě Baarové přijde do kin 21. ledna.

Tomáš Pilát, Marek Blaho Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme