Do kin vstupuje film Místa režiséra Radima Špačka

Režisér Radim Špaček, který před necelými pěti lety zaujal snímkem Pouta, přichází s novým filmem. Nazval ho Místa a diváky v něm zavádí do devadesátých let, do fiktivního města Černá Skála v Sudetech, kde sleduje dospívání několika mladých lidí. Do hlavních rolí obsadili tvůrci neokoukané mladé herce - Vladimíra Polívku, Johanu Matouškovou a Jana Cinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herci Johana Matoušková, Jan Cina a Vladimír Polívka na projekci filmu Místa režiséra Radima Špačka

Herci Johana Matoušková, Jan Cina a Vladimír Polívka na projekci filmu Místa režiséra Radima Špačka | Zdroj: ČTK

Ve filmu tři mladí lidé bezcílně brouzdají městem a hledají si nějakou zábavu. Vše v kontextu doby 90. let. Velkou roli ale ve filmu hraje i určité tajemství z minulosti.

„Je to o tom, že na to, aby něco ovlivnilo můj život, není nutné, abych to věděl. Tam se v minulosti stala nějaká věc, kterou hlavní hrdina tak jako ví a neví. Ví, že se něco stalo, ale neví proč. Totožnost oběti dávného zločinu je záměrně zamlčena. Nikdo neví, kdo to byl. Což tomu možná dodává nějakou symbolickou hodnotu, že je to jedna oběť za všechny věci, které se v tom kraji staly,“ říká scénárista Ondřej Štindl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Film Místa Radima Špačka má za sebou slavnostní premiéru. Účastnil se jí i Tomáš Pilát

Režisér Radim Špaček do filmu obsadil hlavně neokoukané herce. Hlavní herecký trojlístek tvoří Johana Matoušková, Jan Cina a Vladimír Polívka. Právě Polívka se na roli připravoval velice důkladně, doslova se vžíval do svojí postavy.

„Když už jsem si řekl, že do toho naplno půjdu, odjel jsem před natáčením na týden do Ústí, kde jsem pracoval na benzince. Myl jsem okna, četl jsem si scénář, nacházel jsem si toho Adama. On se mnou putoval, chodil do hospod. Vytvářel jsem si umělou realitu. Štamgastům jsem říkal o ději. Za tři dny už na mě volali Adame! Soustředěně jsem si pro sebe vytvářel umělou realitu Adama,“ vysvětluje Vladimír Polívka.

Místa
Příběh o lásce, ztrátě a pomstě. Dvěma devatenáctiletým klukům Adamovi (Vladimír Polívka) a Markovi (Jan Cina) je jejich rodiště těsné, zároveň ale moc nevědí, co si se svými životy počít. V tu chvíli do jejich světa vstupuje dcera místního prominenta Anna (Johana Matoušková) a vnáší do něj tajemství, napětí a touhu. Zdánlivě nudné a usedlé město před nimi začíná odhalovat temné spodní proudy. Místa jsou novým projektem tvůrců nejlepšího filmu roku 2010 Pouta. Děj se odehrává v 90. letech na malém městě, kde nelze dělat nic, ale zároveň i tak trochu všechno.
zdroj: CinemArt

Ve vedlejších rolích se objeví například Ivan Romančík nebo Robert Nebřenský v roli otce hlavního hrdiny.

Už film Pouta zaujal diváky i kritiky zajímavou obrazovou stránkou. Kameraman Jaromír Kačer získal tehdy Českého lva. I Místa jsou po vizuální stránce velmi zajímavé.

„Občas si pokecáme, ale při práci to na nějaké filosofující debaty moc není. Moji důvěru má naprosto maximální. Už když jsme začali točit Pouta, jsem zjistil, že nemá cenu mu vnucovat moje představy a nápady. Že je lepší si počkat, s čím přijde on,“ říká režisér filmu Místa Radim Špaček o spolupráci s kameramanem Jaromírem Kačerem.

Místa dnes měla slavnostní premiéru hned ve třech kinech v Praze najednou. Od čtvrtka budou v běžné distribuci.

Herec Vladimír Polívka na projekci filmu Místa režiséra Radima Špačka | Foto: ČTK

Tomáš Pilát, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme