Do kin vstupuje horor Petra Jákla Ghoul o hladomoru na Ukrajině a kanibalismu

Českou kinematografie zpestří novinka podobná hororu Záhada Blair Witch. Natočil ji režisér Petr Jákl a nese název Ghoul. Připomíná události z 30. let minulého století - hladomor na Ukrajině a s ním související kanibalismus. Po dnešní české premiéře vyrazí snímek do Spojených států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Film Ghoul se natáčel na Ukrajině, aby vystiho surovost prostředi, popisuje Petr Jákl

Film Ghoul se natáčel na Ukrajině, aby vystiho surovost prostředi, popisuje Petr Jákl | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Výchozí situace snímku je, že americký filmový štáb natáčí první část cyklu o kanibalismu. Odjede proto na Ukrajinu, kde se uprostřed hlubokých lesů chce setkat s Borisem, aby s ním natočil rozhovor. Boris je vrah, který své oběti jedl.

Ghoul napsal a režíroval Petr Jákl, který před pěti lety zaujal se svým filmem Kajínek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Děj filmu Ghoul i hodnocení kritiků shrnuli Tomáš Pilát a Jan Prokeš

„Chtěl jsem udělat něco, co by se dostalo ještě dál. Kajínek se prodal do plno zemí, ale byl v češtině, ta má samozřejmě své limity. Chtěl jsem vyzkoušet sám sebe i si zkusit něco nového,“ vysvětlil důvody, proč si vybral hororový žánr.

Filmařům ve snímku brzy začne jít o holý život. Přitom vlastně nevědí, kdo jim ubližuje. Kolem se dějí nevysvětlitelné věci a oni sami se mění. Jejich příběh se začíná propojovat s příběhem ukrajinského kanibala Andreje Čikatila. Ten skutečně žil, v letech 1978–1990 spáchal přes pět desítek zločinů a části těl svých obětí jedl.

Reakce kritiků jsou různé

Ve snímku hrají jenom zahraniční herci. Kritici se v hodnocení filmu liší.

„Vypadá naprosto světově a zároveň jsou tam nakumulovaná všechna klišé, která známe a která mají fanoušci hororového žánru rádi. Je to žánrový film na světové úrovni,“ myslí si Vojtěch Rynda.

Petr Jákl natočil film o kanibalu Čikatilovi: Nejde o biografii, ale vycházel jsem ze skutečnosti

Číst článek

Filmová publicistka Jana Podskalská je ale ve svém hodnocení méně vlídná. „Zpočátku pracuje celkem dobře s náladou, se zvuky, s nečekanými momenty nebo s neklidnou ruční kamerou, i když si myslím, že je jí místy až příliš.“

„Nicméně syžet jeho filmu, který je o mladých filmařích, co přijíždějí natáčet na místo, které je ve finále doslova požere, opakuje princip již známých filmů, jako je Blair Witch nebo Paranormal Activity,“ zhodnotila.

Podle kritika Josefa Vomáčky se rozhodně nevyplatí jít na Ghoul do kina. „Pokud jsme si při hodnocení loňské sezony stěžovali na to, že celá řada českých filmů se pohybovala v kategorii B, tak Petr Jákl otevřel s obrovským talentem kategorii C. To, co předvedl, je zneužití celé řady filmových škol, postupů dokumentárního filmu a podobně,“ řekl.

Tomáš Pilát, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme