Erotické a protináboženské filmy se v jirkovském kině nepromítají

Už přes 20 let nenabízí městské kino v Jirkově na Chomutovsku filmy se sexuální nebo nábožensky kontroverzní tematikou. Radnici to nevadí, jde prý o tradici. Město má naopak pocit, že se tím kino zviditelnilo a odlišilo od ostatních.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kino, hlediště (ilustrační foto)

Kino, hlediště (ilustrační foto) | Foto: stock exchange

Vedoucím kina v Jirkově je Lucie Samcová. Funkci převzala loni po Miloši Kubelkovi, který kino vedl 20 let. Coby silně věřící křesťan dbal na to, aby se promítané filmy nezabývaly sexuální nebo protináboženskou tematikou. Lucie v tomto trendu pokračuje.

„Je to hlavně z důvodu morálky těch filmů. Pan Kubelka zavedl určitý pohled na věci a celých 20 let dbal na to, aby to tak bylo. Filmy samozřejmě vždycky studoval, nikdy to nebylo tak, že by neuvedl film jen proto, že se mu nelíbil. Snažil se, aby filmy, které uváděl, měly myšlenku, aby to nebyly ,vymývačky mozků‘, ale aby film lidem něco dal,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Filmy s protináboženskou a sexuální tematikou se v jirkovském kině nepromítají. Podle radnice jde o tradici

Kino v Jirkově vydělává podle Lucie Samcové hlavně na pohádkách, akčních filmech a komediích. Titulů, které odmítne promítat, je prý málo, maximálně jeden nebo dva ročně.

Lidé tak nemohli vidět například Šifru mistra Leonarda, Texaský masakr motorovou pilou, Pokémony nebo nejnověji Padesát odstínů šedi.

Právě na kasovních trhácích přitom malá městská kina většinou dokážou snížit obvyklou ztrátovost. Například kinu v Duchcově na Teplicku, který je o polovinu menší než Jirkov, vyneslo sedm promítání Padesáti odstínů šedi zhruba 25 tisíc korun.

Stížnosti občanů

Svou návštěvností tento snímek předčil i populární Babovřesky nebo poslední díl trilogie Hobit. Vedení Jirkova ale podle místostarostky Dany Jurštakové z ODS nevnímá jen ekonomickou stránku věci.

„My jako zřizovatel jsme v tom doposud žádný problém nespatřovali. Myslíme si, že je to spíš taková výjimečnost našeho kina. Ztráty z nepromítaných filmů určitě nejsou horentní, protože film v tomto duchu, který oni nechtějí promítat, se ukáže jednou za dva až tři roky,“ upozorňuje.

Provozem kina se přesto budou v nejbližší době zabývat jirkovští zastupitelé – kvůli stížnostem občanů, které se týkají právě výběru promítaných filmů.


Zvětšit mapu

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme