Fair Play má patnáct nominací na Českého lva, Díra u Hanušovic třináct

Nejvíce nominací na Českého lva získal film Andrey Sedláčkové Fair Play. Bodoval v celkem 15 kategoriích soutěže České filmové a televizní akademie (ČFTA). Už loni snímek v kinech ocenili diváci i kritici. Má silné téma s mezinárodním přesahem a výrazné herecké výkony. Velkou šanci na zisk letošních filmových cen má i Díra u Hanušovic režiséra Miroslava Krobota. Získala 13 nominací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fair Play - Judit Bárdos a Eva Josefíková

Fair Play - Judit Bárdos a Eva Josefíková | Foto: Negativ Film Productions

Základní téma snímku Fair Play je státem organizovaný doping v 80. letech minulého století. Lékař a trenér podávají mladé atletce nedovolené podpůrné prostředky bez jejího vědomí. Vše se prozradí, atletka doping odmítne a má problémy.

„Nikdo o tom nechtěl mluvit. Všichni se bojí a nikdo nechce československý sport a sportovce poškodit. Doping není něco, na co by lidi byli pyšní,“ popisuje režisérka Andrea Sedláčková s tím, že shánění informací a podkladů k filmu proto nebylo vůbec jednoduché.

Přehrát

00:00 / 00:00

Státem řízené podávání dopingu vybraným sportovcům - o tom je film Fair Play. V soutěži o České lvy má 15 nominací

Počet nominací předčil její očekávání. „Na druhou stranu si to všichni zaslouží,“ oceňuje práci kolegů.

Mladou sprinterku Annu hraje slovenská herečka Judit Bárdos. Na roli se připravovala odpovědně.

„Třikrát týdně jsem trénovala, dvakrát běhání, jednou v posilovně. Chvílí trvalo, než jsem si zvykla, ale pak se mi to zalíbilo, když si tělo zvyklo a měla jsem nějaký režim. Při natáčení jsem si uvědomila, že jsem to opravdu potřebovala,“ říká.

Vedle Judit Bárdos se ve filmu Fair Play objevují Anna Geislerová, Roman Luknár, Eva Josefíková, Ondřej Malý nebo Roman Zach. Snímek Andrey Sedláčkové shodně zabodoval jak u diváků, tak i u kritiků.

Šanci mají další čtyři filmy

Filmoví režiséři během loňského roku dotočili 55 filmů, pět z nich se může podle zástupců České filmové a televizní akademie ucházet o skleněnou sošku Českého lva. Je mezi nimi i film původně divadelního režiséra a někdejšího šéfa Dejvického divadla Miroslava Krobota Díra u Hanušovic.

Želízko v ohni má také režisér Jan Svěrák, jeho filmová pohádka Tři bratři patří k nejnavštěvovanějším českým filmům posledních týdnů. Porotce také zaujala režijní celovečerní prvotina herce Jiřího Mádla Pojedeme k moři a film Petra Václava Cesta ven.

Přehrát

00:00 / 00:00

Režisérka Andrea Sedláčková popsala radost z 15 nominací filmu Fair Play na České lvy

Filmaři soutěží o křišťálové sošky Českého lva od roku 1993, projekt tehdy vymyslel hlavně producent, režisér a scénárista Petr Vachler a byl u zakládání České filmové a televizní akademie.

Během roku 2013 se Akademie s Petrem Vachlerem dohodla na tom, že značku Českého lva od něj převezme, pozmění podobu slavnostního večera a upraví kritéria soutěže.

Smysl projektu zůstává stejný. „Má být opravdu oceněním toho nejlepší všech těch nejlepších profesí, nikoli estráda, kde jsou vidět hlavně výrobky sponzorů,“ řekl už dříve Českému rozhlasu zástupce České filmové a televizní akademie Ivo Mathé.

České lvy předá ČFTA 21. února ve Dvořákově síni Rudolfina, moderátorkou bude Lucie Výborná. Ještě předloni byl slavnostní večer v Paláci Lucerna na pražském Václavském náměstí. O nejpovedenějších filmech hlasuje porota, kterou tvoří víc než dvě stovky členů České filmové a televizní akademie.

Michaela Vetešková, Tomáš Pilát, Marek Blaho, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme