Festival francouzského filmu: Láska, kinematografie, modřiny

14. listopad 2011

Od čtvrtka 24. do středy 30. listopadu proběhne v Praze a dalších sedmi městech České republiky tradiční už čtrnáctý ročník Festivalu francouzského filmu. Během posledního listopadového týdne bude uvedeno celkem 37 celovečerních a 8 krátkých filmů, některé z nich v tuzemské předpremiéře.

Festival francouzského filmu letos ve spolupráci s českými distributory uvede v předpremiéře celých devět celovečerních titulů: vypíchnout si zaslouží melodrama Milovaní režiséra Christopha Honorého, ve němž se představí Catherine Deneuve po boku Miloše Formana, milostné drama Láska a modřiny v režii šanghajského rodáka Lou Ye a především na letošním festivalu v Cannes rozporuplně přijaté pařížské drama z přelomu 19. a 20. století Nevěstinec Bertranda Bonella. Režisér, scenárista a hudební skladatel Bonello bude také nejvýznamnějším hostem letošního ročníku: svůj snímek inspirovaný sociologickou studií o „domech lásky" totiž uvede v rámci slavnostního zakončení celé akce.

Do kategorie předpremiér ale patří rovněž svěží nový snímek Akiho Kaurismäkiho Le Havre, filmová groteska Víla režisérské trojice Fiona Gordon-Dominik Abel-Bruno Romy, v dlouhých záběrech natočená jarmuschovská road-movie Konec Roberta Mitvchuma či nenápadně brilantní drama Lurdy režisérky Jessiky Hausner.
Zvláštní uvedení je pak letos věnováno snímku Když válka, tak válka režisérky Valérie Donzelli, jež je autobiografickým příběhem boje mladých rodičů za záchranu syna. Právě tento film sklidil velký úspěch na festivalu v Torontu a bude reprezentovat Francii na letošním klání o Oscara.

02103963.png

O Festivalu francouzského filmu jsme mluvili v Odpolední session s Terezou Jiravovou (FFF) a Annou Mitéran (audiovizuální kancelář Francouzské ambasády).

Vedle předpremiérových titulů však festival uvede také novou sekci Výběr ARTE, která zahrnuje pět hraných i dokumentárních titulů z produkce prestižní televizní stanice ARTE FRANCE. Tradiční sekcí je také tzv. Výběr české kritiky tvořený devítkou celovečerních snímků, které ještě nejsou zakoupené do tuzemské distribuce. Publikum pak svým hlasováním rozhodne, který z těchto titulů získá Cenu diváků 14. Festivalu francouzského filmu. Patrně nepoutavějším titulem je excentrický snímek španělského solitéra Álexe de la Iglesia Balada o smutné trumpetě, který vybral filmový publicista Šimon Šafránek z časopisu Instinkt.

02483745.jpeg

Tip autora: Trilogie režisérky Mii Hansen Løve (1981)
Mia Hansen-Løve je známá jako herečka z filmů Oliviera Assayase, a ještě než se začala plně věnovat autorskému filmu, publikovala své články ve filmové revue Cahiers du Cinéma. Její filmy byly s úspěchem prezentovány na festivalu v Cannes a její poslední snímek První láska získal zvláštní uznání na festivalu v Locarnu.
Vše je dopuštěno (2007)
Otec mých dětí (2009)
První láska (2011)

Spustit audio