Festival v Benátkách ocenil Jean-Paul Belmonda, za celoživotní dílo získal Zlatého lva

Slavný herec a představitel francouzské nové vlny se proslavil legendárními filmy jako jsou Muž z Acapulca, Borsalino nebo U konce s dechem. Na mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách novinářům řekl, že se nikdy neohlíží do minulosti, ale myslí na budoucnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jean-Paul Belmondo převzal v Benátkách Zlatého lva

Jean-Paul Belmondo převzal v Benátkách Zlatého lva | Zdroj: Reuters

"Nemyslím nikdy na svou minulost. Dopředu, dopředu, dopředu," prohlásil 83letý herec na tiskové konferenci, kam dorazil s pomocí dvou asistentů. Herce stále trápí následky mozkové mrtvice, kterou utrpěl před patnácti lety. Na své nejslavnější role ale přece jen zavzpomínal, přítomným novinářům se zmínil také o hlubokém přátelství se svým krajanem a kolegou Alainem Delonem. "Jsme s Alainem Delonem kamarádi, a to je na celý život," řekl.

Po stopách svých úspěchů
Belmondo je držitelem ceny za celoživotní dílo i ve své zemi, v květnu 2011 obdržel na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes Zlatou palmu. Jeho poslední filmovým počinem je loni natočený dokumentární film o jeho úspěšné filmové kariéře. Snímkem Belmondo par Belmondo (Belmondo Belmondem) jej provází vlastní syn, společně v něm putují po místech, kde umělec točil některé své nejslavnější filmy.

Benátský festival byl založen v roce 1932 a spolu s přehlídkami v Cannes a Berlíně patří mezi tři nejprestižnější soutěžní filmové festivaly na světě. Vznikl přitom jako součást benátského bienále, které původně světu představovalo výhradně výtvarné umění a k němuž se časem přidružily každoroční přehlídky filmu, architektury, divadla a hudby. Letošní 73. ročník se musel obejít bez tradičního zahajovacího galavečera, organizátoři jej zrušili - rozhodli se tak k uctění památky obětí srpnového zemětřesení, které postihlo střední Itálii.

Belmondo po boku herečky Sophie Marceau | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme