Festival ve Zlíně představí psychodrama Slečna Nespokojená. Získalo evropskou filmovou cenu

Filmový festival ve Zlíně dnes představí francouzské psychodrama Slečna Nespokojená. Snímek o čtrnáctileté rebelce letos získal Cenu evropské filmové mládeže, kterou uděluje Evropská filmová akademie. Výhra je cenná i tím, že o ní rozhodli diváci z celé Evropy.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filmový pás

Filmový pás | Foto: stock exchange

Čtrnáctiletá Aurora všechno odmítá a věci dělá naopak, než se po ní žádá. Hraje ji Lena Manienová, pro kterou to byla první velká role.

„Když jsem film poprvé viděla, hodně jsem křičela. Nelíbila jsem se sama sobě a bylo to takové divné. Ale myslím, že příběh je skvělý. Hodně jsme se v něm našla, i když na svoji maminku bych určitě nekřičela tak, jak to předvádí hlavní hrdinka,“ přibližuje Manienová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Festival ve Zlíně představí psychodrama Slečna Nespokojená. Snímek získal evropskou filmovou cenu. Podrobnosti zjišťoval Pavel Sedláček

Režisérka Emilie Deleuzeová zatím točila všechno možné, jenom ne filmy pro mládež. Zkusila to poprvé a hned z toho byla prestižní cena Evropské filmové mládeže.

„Vždy jsem překvapená, když dostanu nějaké ocenění. Řekla jsme si, že to asi není špatný film. S Lenou jsme si navíc opravdu sedly, mám ji ráda jako svoji dceru. Hlavní role je vlastně moje mladé já. Byla jsem podobná rebelka, odmlouvala jsme a nic se mi nelíbilo. Aurora také podobně vypadá,“ vysvětluje Deleuzeová.

Symbiózu mezi režisérkou a mladou představitelkou Aurory dokresluje jedna maličkost. Při natáčení měly obě dlouhé vlasy, do Zlína ale přijely ostříhané na krátko.

Na Mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež se letos představí přes 360 filmů z 56 zemí světa. Svou tvorbu zde poprvé uvádějí například Etiopie nebo Vietnam a Katar. Letošní ročník je z části věnovaný domácí tvorbě například ze zlínských ateliérů. Ty totiž slaví osmdesát let fungování.

Pavel Sedláček, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme