Film Fotograf sleduje životní osudy volnomyšlenkáře Jana Saudka

Slavnostní premiéru má dnes večer v pražské Lucerně snímek režisérky Ireny Pavláskové Fotograf. Předobrazem hlavní postavy se stal známý fotograf a milovník žen Jan Saudek, kterého si zahrál Karel Roden. Více než dvouhodinový film se bude v kinech promítat od čtvrtka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisérka Irena Pavlásková představila svůj nový snímek Fotograf, který je volně inspirován osudy Jana Saudka

Režisérka Irena Pavlásková představila svůj nový snímek Fotograf, který je volně inspirován osudy Jana Saudka | Zdroj: ČTK

Karel Roden přiznal, že hlavní role pro něj představovala výzvu. Nabídku ale přijal okamžitě.

„Něčím mě to hrozně lákalo. Samozřejmě jsem z toho měl hrůzu, protože mám rád Saudka. Mám pocit, že se lidé budou divit, proč jsem to zrovna já,“ přibližuje.

Irena Pavlásková se s Janem Saudkem poprvé setkala v roce 1993, kdy o něm točila dokument. Už tehdy ji jeho životní příběh zaujal natolik, že začala přemýšlet o celovečerním filmu. Postupem doby pak poznávala Saudka stále lépe.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do kin míří hraný film přibližující život fotografa a volnomyšlenkáře Jana Saudka

„Fascinuje mě celá Janova osobnost. Tím, jak sám sebe prezentuje, že je takový humorista a že má vždycky na všechno strašně vtipnou odpověď. To je vlastně určitý druh sebeobrany, uvnitř je to velice citlivý, křehký, zranitelný člověk. Velmi citlivý,“ upozorňuje režisérka.

Film sleduje životní osudy Jana Saudka, připomíná jeho pobyt v koncentračním táboře, konflikty se Státní bezpečnostní i náklonnost k ženám. A také křivdy, kterých se na něm ženy dopouštěly.

Tomáš Pilát, Zuzana Vlčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme