Film Lidice otevřel v Brazílii přehlídku současné české kinematografie

V Brazílii znovu promítají české filmy. V Rio de Janeiru začala přehlídka současné české kinematografie, tedy snímků z posledních let, které se dostaly na festivaly v zahraničí. Promítat se budou letos i v Sao Paulu a hlavním městě Brasílii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prvním z filmů v přehlídce české kinematografie v Rio de Janeiru byly Lidice

Prvním z filmů v přehlídce české kinematografie v Rio de Janeiru byly Lidice | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

V sále artkina v centru Rio de Janeira to několikrát ztichlo. Přehlídku otvíral film Lidice.

„Kromě příběhu skvělá produkce a výborná kamera," hodnotí jedna z divaček Natali. Její kamarád Zito se zajímá o filmy z druhé světové války.

„Zaujalo mne, že film vyprávěl jinou stranu války a ještě dva paralelní příběhy. Toho vězně, který nemůže sledovat, co se děje, a také to, co se paralelně děje v oné obyčejné obci. Kamera, režie - skvělý film."

Přehrát

00:00 / 00:00

Na přehlídce současné české kinematografie v Rio de Janeiru natáčel David Koubek

Oba pozval kamarád, na kterého film zapůsobil tak silně, že ho reportér Českého rozhlasu nepřiměl k rozhovoru. I pro něj to byl ale prý první český film, který kdy viděl. Do tohoto kina se ostatně za brazilskými ani hollywoodskými trháky nechodí.

„Naše banka se snaží zajistit různorodost nabídky pro naše publikum. Zároveň mu umožní, aby poznalo kinematografii, která má ve světě jméno, ale která v Brazílii příliš často k vidění není," říká Sueli Voltarelliová z Kulturního centra Banco do Brasil, která nabízí ve čtyřech brazilských velkoměstech i výstavy nebo divadelní představení.

Šest filmů

České filmy se v Riu promítaly díky české diplomacii i v předchozích letech. Letos je to šest snímků, ten nejstarší z roku 2011. Kromě Lidic také Czech Made Man, Krásno, Pojedeme k moři, Všiváci a Klauni.

„Jeden film, konkrétně Lidice, jsme měli už ve filmotéce velvyslanectví. Ostatní jsme vypůjčili u producentů a nechávali přeložit a titulkovat," říká Viktor Dolista z ambasády v hlavním městě Brasília. On sám přitom jeden z filmů překládal do portugalštiny.

Lidice ale přece jen spojení s Brazílií mají. Jedno městečko a jedna čtvrť se tehdy po jejich vyhlazení na památku přejmenovaly a také některé Brazilky se jmenují Lidice.

Jedna z dam byla na filmu právě kvůli onomu tragickému příběhu. Pamatovala si ho jen matně. Věděla, že šlo o pomstu za atentát a že nacisté obětovali celé město. A kdo jí příběh vyprávěl? Manžel. Olinda Maria Rangel Nejedly si v Riu vzala Čecha.

Přišla společně s přítelkyní Lucíou Neguelliovou, kterou zajímá historie. Říká, že už tu na pár českých filmech byli a klidně by jich mohla vidět i víc.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme