Film Století M. Zikmunda měl premiéru. Přibližuje život cestovatelské dvojice

Století Miroslava Zikmunda. Tak se jmenuje celovečerní dokument režiséra Petra Horkého, který měl dnes slavnostní premiéru v pražském kině Lucerna. V pasáži byl už od rána vystaven originální vůz Tatra 87, se kterým legendární cestovatelská dvojice Hanzelka a Zikmund projela Afriku a Jižní Ameriku. Od zítřka bude snímek k vidění v kinech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestovatel Miroslav Zikmund

Cestovatel Miroslav Zikmund | Foto: Jindřich Böhm

Miroslav Zikmund oslavil v únoru 95. narozeniny a dnešní premiéry se osobně zúčastnil. Jeho parťák, spolucestovatel a spoluautor řady knih i rozhlasových reportáží Jiří Hanzelka zemřel v roce 2003.

„Já jsem hrozně moc řešil to, zda by se to nemělo jmenovat Století Hanzelky a Zikmunda. Ale došel jsem k tomu, že ten film je opravdu zaměřený na život Miroslava Zikmunda. Ne na společné cesty a jak spolu pracovali. To se tam samozřejmě vše objevuje, ale není to hlavní motiv,“ vysvětlil režisér Petr Horký.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dokumentární snímek Století M. Zikmunda okomentoval Tomáš Pilát z kulturní redakce. Podrobnosti připojil režisér Petr Horký

Na premiéře v pražském kině Lucerna byl i Tomáš Pilát z kulturní redakce Českého rozhlasu.

„Zpracování je tradiční. Režisér kombinuje mluvící hlavy, dotáčky a archivní záběry. Výrazná je i hudba autorů Radůzy a Roberta Jíši,“ okomentoval s tím, že asi do dvou třetin má film možná nečekaně opravdu velký spád.

„Film se mi velice líbil, zejména proto, že je v něm vidět to, jaké velké překážky a úsílí je plánování a samotná cesta vždy stála. V porovnání s dneškem, kdy můžeme cestovat za jakýchkoli okolností a kam chceme, je to pravdu obdivuhodné,“ zhodnotila jedna z divaček.

Lidé se dokonce v pražské pasáži Lucerna mohli s Miroslavem Zikmundem setkat a třeba si i vyfotit legendární Tatru 87, ve které Hanzelka se Zikmundem odjeli na první velkou cestu po Africe a Jižní Americe.

Známí cestovatelé

První putování Hanzelky a Zikmunda v tatrovce začalo v dubnu 1947. Cesta tvala tři roky. Československý rozhlas pak vysílal jejich reportáže z cest.

„V tom původním slova smyslu to byla propagace Tatry 87 a československého průmyslu vůbec. Zadruhé jsme měli samozřejmě ambice psát,“ vzpomínal později Miroslav Zikmund.

Lidé si reportáže nesmírně oblíbili. Hanzelku a Zikmunda v tehdejším Československu všichni znali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cesty Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky s audioukázkou původní reportáže představil Jaroslav Skalický

„Měli jsme z toho pochopitelně radost. Tím, že nás takto veřejnost znala, tak to byl takový ochranný štít proti tehdejší moci,“ řekl Zikmund.

„Často jsme na veřejných besedách říkali věci, za které by jiní novináři šli minimálně k výslechům a možná k výpovědím z redakcí a podobně,“ doplnil.

Při druhé cestě v letech 1959 až 1964 projeli Hanzelka a Zikmund Asii a Oceánii. Jejím výsledkem bylo několik cestopisů a také pozoruhodný dokument známý jako Zvláštní zpráva číslo 4, která kriticky hodnotila stav sovětského hospodářství.

Hanzelka se Zikmundem na ni doplatili. Když se pak otevřeně postavili proti sovětské okupaci v srpnu 1968, československý normalizační režim s nimi zametl. Ke slovu se dostali až po sametové revoluci.

Jaroslav Skalický, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme