François Ozon: Profesionální manželka vystihuje ženskou podstatu

Do Prahy na festival francouzského filmu přijel oceňovaný režisér François Ozon. Natočil například snímky Osm žen, Bazén nebo Ricky. Zároveň přijel představit svou novinku - film Profesionální manželka. Ten slaví úspěch na světových festivalech a zároveň je nečekaným komerčním úspěchem. François Ozon poskytl Radiožurnálu exkluzivní rozhovor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu | Foto: Press kit

François Ozon patří v současnosti k asi nejznámějším francouzským filmařům. Jeho horká novinka film Potiche, v Čechách uváděný jako Profesionální manželka vznikl na motivy stejnojmenné divadelní hry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Exkluzivní rozhovor Radiožurnálu s Françoisem Ozonem vedla Eva Rajlichová.

„Co se mi v té hře líbilo především? Asi to, že krásně vystihuje ženskou postatu, a zdálo se mi také že přináší i důležité poselství o postavení žen ve společnosti. Původně se ten příběh odehrává v osmdesátých letech, nejdříve jsem ho chtěl zasadit do současnosti. Nakonec jsem ale zvolil léta sedmdesátá, abych měl větší odstup a nadhled, a nějak to celé vyznívá podle mého názoru víc legračně,“ říká Ozon.

Ústřední pár dominantního průmyslníka a jeho zpočátku poněkud ušlápnutou manželku, z které se nakonec vyklube energická dáma s podnikatelským talentem, hrají Fabrice Luchini a Catherine Deneuve. Mezi herci je v reálu rozdíl asi deset let, na plátně to ale divák ani nezaznamená.

„Catherine Deneuve je čím dál mladší, je to asi nějaké kouzlo s časem. Fabrici Luchinimu jsme nechali narůst prošedivělý plnovous, který jsme upravili na prošedivělý. Myslím, že ten jejich věkový rozdíl vůbec není vidět. Obvykle se divákům nabízí opačný pár - starší muž a mladá žena, tady to bylo naopak, protože je to feministický film,“ popisuje Ozon.

Festival v Benátkách

Ve světové premiéře se Ozonův film představil už na filmovém festivalu v Benátkách, kam jej vybrali přímo do hlavní sekce. Françoise Ozona to trochu překvapilo.

„Divil jsem se spíš tomu, že ten film je vlastně velmi francouzský, vypovídá něco o specifické situaci ve Francii, proto mě překvapilo, že se tak uchytil ve světě. Ale pravda je, že vypovídá o obecném tématu - a to o poníženém postavení ženy. To si myslím, že se děje všude bez ohledu na kontinent.“

„Překvapilo mne tedy, že ho vybrali na tak významnou přehlídku, protože na festivalech se obvykle komedie neuvádějí. Počítal jsem s tím, že Profesionální manželka bude mít premiéru v Cannes, ale tam můj snímek nevybrali, do Benátek ano. A pak se prodal skoro do celého světa,“ poznamenává režisér.

François Ozon se nedává při režírování svazovat žádnými pravidly, prostě si bere z jednotlivých žánrů to, co mu přijde podstatné. A tak to bylo i v Profesionální manželce.

„Můj první film SITCOm byl komedie, snažím se do svých filmů propašovat trochu toho komična, baví mě míchat žánry, nedržet se striktně jednoho. I v Profesionální manželce, i když je uváděná jako komedie, najdete trochu vážnější místa. Rád si hraju, a nechci opakovat donekonečna jen jednu věc,“ dodává François Ozon.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme