Herečka Lída Baarová by oslavila sté narozeniny, zemřela před 14 lety

Před sto lety, 7. září 1914, se narodila česká herečka Lída Baarová. Proslavila se zejména jako představitelka sličných a mladých žen ve filmech z 30. let minulého století. Nejznámější jsou její role ve filmech Dívka v modrém, Panenství nebo Ohnivé léto.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lída Baarová, 1937

Lída Baarová, 1937 | Foto: Licence Public Domain, volné dílo, UFA Universum Film AG, Potsdam

Ve druhé polovině 30. let natáčela Lída Baarová také v Německu, kde se sblížila Josephem Goebbelsem a stala se jeho milenkou.

„To dusno začalo v době, kdy si začala s Goebbelsem, od roku 1936. A později, jak se vztah vyvíjel, bylo dusněji a dusněji. Jestli si to sama uvědomovala, to dneska můžeme říct jen těžko. Nicméně je známo, že vztah byl natolik intenzivní, že to pak přerostlo až v jakousi, já říkám aféru, ale byl to už vlastně politický problém, který nakonec musel řešit zásahem až sám Adolf Hitler,“ vysvětluje historik Radek Žitný.

Lída Baarová se narodila v Praze 7. září 1914. Poprvé před kamerou stála jako sedmnáctiletá a o tři roky později měla za sebou už téměř dvě desítky rolí. V polovině 30. let natáčela především v Německu. Když se proslechlo, že je milenkou Josepha Goebbelse, nemohla pak vydržet ani v Protektorátu a raději odešla točit do Itálie.

Kvůli vztahu s nacistickým ministrem propagandy byla Baarová po válce rok a půl ve vězení za údajnou kolaboraci. Tu jí ale soudy neprokázaly. Veřejné mínění ji však zavrhlo, ztratila matku, která po výslechu zemřela na infarkt, sestru Zorku, která spáchala sebevraždu a málem i otce, jemuž musela být amputována noha.

Lída Baarová a Joseph Goebbels | Foto: archiv Rozkvetlé konvalinky

Po propuštění byla Baarová nucena emigrovat a nakonec se ocitla v Římě, kde na ni nezapomněli a nabídli jí, aby spolupracovala s režiséry věhlasných jmen, jako byli Robert Rossellini, Vittorio de Sica a Federico Fellini.

Žila také ve Španělsku a nakonec v Rakousku. Tam zemřela 27. října 2000 ve věku 86 let, byla zpopelněna 8. listopadu v Salcburku.

Poslední rozloučení se uskutečnilo v lednu 2002 i v Praze, urna s popelem pak byla uložena do rodinného hrobu ve Strašnicích.

bre, Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme